Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna allt fattigare - på snö

Annons

De nya uppgifterna om Dalarnas snöklimat instämmer i det som så många redan haft på känn: Vintern har blivit kortare och snö-djupet betydligt blygsammare.

Sett över en 100-årsperiod är inte förändringen särskilt dramatisk, men en närmare titt på perioden 1961-2003 ger en annan bild. Då har antalet dagar med snötäcke minskat relativt kraftigt i södra Sverige, motsvarande en nedgång med 40 procent i Götaland och 20 procent i Svealand.

Det konstaterar Mattias Larsson vid Uppsala Universitet i ett examensarbete i meteorologi.

Han slår också fast att det maximala snödjupet minskat med 30 procent i Svealand efter 1960.

Enligt Larssons handledare, Hans Alexandersson vid SMHI i Norrköping, är Dalarna på väg att hamna i den osäkra snözonen. Det beror på att koldioxidhalten redan 2075 beräknas vara fördubblad vilket i sin tur beräknas innebära tre-fyra grader varmare vintrar i Skandinavien.

- I ett långt perspektiv ser det lite bekymmersamt ut för till exempel Vasaloppet, säger Alexandersson.

För att ha ett varaktigt snötäcke krävs en medeltemperatur på -3 grader under den kallaste vintermånaden. Fram till 1990 var Faluns kallaste månad i genomsnitt -6,8 grader, Moras -7,4 grader och Sälens -9,8 grader. Vintrarna därefter har i genomsnitt varit uppåt ett par grader mildare.

Ett av syftena med studien har varit att undersöka om de senaste 20-30 årens övervägande snöfattiga vintrar kan härledas till den globala uppvärmningen.

Men tvärtemot vad man kunde förvänta sig går det inte att styrka något direkt samband. Däremot noterar Larsson att snödata och den globala medeltemperaturen i grova drag stöder varandra - att mildare vintrar har lett till kortare snösäsong under de senaste 15 åren.

Fotnot: Läs hela rapporten på: www.met.uu.se/exjobb/index.html, uppsatsens titel är "Syns den globala uppvärmningen i den svenska snöstatistiken?"

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons