Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna 40 000 - priset för ett beslut

Annons

- Moderaterna är dåliga ekonomer och begriper inte hur landstingsverksamhet fungerar, säger vänsterpartisten Lars-Ove Hagberg.

I Dalarna fanns tidigare 15 lokala hälso- och sjukvårdstyrelser. Den 1 juni förra året slogs de ihop till fem. Tanken är att de ska fungera som vårdbeställare i sina respektive områden.

Moderaterna anser att styrelserna inte fyller någon funktion, eftersom de inte har något eget budgetansvar.

- Vi har inga pengar och knappt några konkreta beslutsärenden. Visst är det bra med information, men frågan är till vilket pris, säger Kurt Höglund, m, ledamot i Norra och Västra hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Moderaterna vill ha en enda beställarstyrelse, gemensam för hela Dalarna.

- Och den styrelsen ska ha möjlighet att köpa tjänster av många olika vårdgivare, inte bara av landstinget Dalarna som i dag,

säger oppositionsrådet Jan

Wiklund, m.

Under de nya styrelsernas första år har över 2,4 miljoner kronor betalts ut i bland annat arvoden och reseersättning till de cirka 45 politikerna. På samma tid har 65 beslut fattats i styrelserna, enligt moderaternas sammanställning.

- De allra flesta ärendena läggs till handlingarna. De konkreta besluten handlar mycket om att utse ledamöter i olika instanser, säger Jan Wiklund.

De styrande i landstinget vänder sig mot beskrivningen av hälso- och sjukvårdsstyrelserna arbete.

- Styrelserna ska i hög grad vara delaktiga i budgetarbetet. Och här är det mycket viktigt att värna om det lokala perspektivet, säger landstingsrådet Sören Bertilsson, s.

Lars-Ove Hagberg, v, anser att hälso- och sjukvårdsstyrelserna i princip "bestämmer över pengarna", även om de formella besluten fattas i andra instanser.

- Politikerna i hälso- och sjukvårdsstyrelserna har de svåraste frågorna att ta ställning till, eftersom de gör prioriteringarna, säger Hagberg.

Han påpekar också att styrelserna av olika skäl inte kunnat driva sin verksamhet fullt ut under det första året.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons