Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DalaRiot i Malung

/
  • Tre dygns liv. Datorer, spel, chips och läsk har i tre dygn varit livet för 60 ungdomar på DalaRiots dataparty.
  • Ordnar själva. Två av de unga malungsbor som själva ser till att något händer, Henrik Blom och Therese Hedback, styrelseledamöter i föreningen DalaRiot.

Annons

- Vi tycker att det är kul att träffas och att ordna så att det finns saker att göra för ungdomar i Malung, säger Henrik Blom och Therese Hedback som är två av de drivande i DalaRiot.

Datapartyt i Orrskogen är det andra i föreningens regi. Premiär var det förra sportlovet. Cirka 60 ungdomar i åldern 10-20 år har samlats i stora dansrotundan med sina datorer.

Datorerna har kopplats ihop i ett lokalt nätverk. Lokalen är mörklagd. I tre dygn spelar man spel och tävlar i olika turneringar på datorerna, bland annat det populära spelet Counter Strike.

Chips, läsk och godis går det åt en hel del av. Men det finns också nyttigare frukostpaket och pizzabitar att livnära sig på. Arrangemanget är helt drogfritt.

- Vi försöker också hitta på annat så att det blir en del bensträckare under de här dygnen. Som pingisturnering, film på storbildsskärm och gärna någon sväng ut i friska luften.

Deltagarna har sina sovsäckar och kan vila ut i ett lugnt hörn någon stund under dygnet. Men många är vakna nästan hela tiden, dag som natt, även om det kan vara litet slött på förmiddagarna.

Uppenbarligen är datapartyt något som uteslutande lockar killar. Det fanns bara en tjej bland de 60 deltagarna.

Föreningens namn DalaRiot kan översättas till DalaUppror. Uppror mot vad?

- Att det inte händer något, förklarar Therese och Henrik.

Föreningen bildades av ungdomar tre år sedan. Därefter har man arrangerat en musikfestival 2005 och två datapartyn.

Efter sportlovsveckans dataparty tar man nu sikte på atg göra en musikfestival i Malung i mitten av maj med ett tiotal band. Sedan blir det som nämnts ett dataparty på höstlovet.

- Vi har också andra funderingar. Inte minst vad vi ska kunna hitta på för att göra något bra för tjejer också.

Mer läsning

Annons