Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalapolitiker som får betalt utan att jobba

Annons

Förra riksdagsledamoten Lena Olsson, v, vet inte om hon kommer att lyfta riksdagens inkomstgaranti till och med november, men Ulf Björklund, kd, håller det för troligt att han gör det.

Lena Olsson läser en kurs om kvalitet på Högskolan Dalarna och jobbar extra på olika ställen, däribland systembolaget i Sälen.

Enligt TT lyfte Olsson maxbeloppen i riksdagens inkomstgaranti för såväl november som januari. Hon fortsätter också sitt politiska arbete, bland annat i styrelsen för Malungshem.

Vi har inte lyckats nå vänsterpartiets förre regeringsförhandlare Hans Andersson. Han är nu ordförande i Arbetslivsinstitutet och lyfte enligt TT 38 886 kronor från riksdagen förra månaden.

Bengt-Ola Ryttar, s, är styrelseordförande för Västanviks folkhögskola och mycket aktiv på nej-sidan inför höstens EMU-val. Ryttar var riksdagsman i 20 år. Efter tolv år i riksdagen har man kvalificerat sig för full pension.

Ulf Björklund, kd, är vice ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Orsa kommun.

- Jag bidar min tid och jobbar en hel del ideellt, säger han.

Björklund fick för några veckor sedan jobbet som ordförande för Inlandskommunernas ekonomiska förening, ett politiskt nätverk som startade 1989 och som samlar kommunerna längs inlandsbanan och riksväg 45.

- Det är naturligt att riksdagsledamöter får ett omställningsstöd. Jag har inte fått lön från en arbetsgivare på 14 år, när jag slutade som rektor, utan helt ägnat mig åt politiken - först på kommunal nivå och sedan i riksdagen.

- Då är det klart att många kontakter med arbetslivet försvinner, som det tar tid att bygga upp igen.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons