Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dalapolisens organisation blir en valfråga"

Annons

Vid polisstyrelsens sammanträde i går var de två punkter på dagordningen som var mest intressanta: beslutet om budget för 2006 och polisledningens förslag till ny organisation för ledning och styrning av verksamheten.

- Budgeten för 2006 är 355 miljoner kronor. Vi får ett anslag från staten på 340 miljoner och tar sedan in 15 miljoner på pass och övriga intäkter, säger länspolismästare Matts Johansson.

Han berättar också att politikerna i polisstyrelsen fick information om ett projekt om samverkan mellan polisen i Dalarna och Gästrikland.

- Vi har redan ett samarbete, men vi ska samverka ännu mer när det gäller ekonomi, personal, operativ verksamhet, utbildning och strategier.

Matts Johansson berättar att det blev en ganska lång diskussion om förslaget till ny organisation som gäller ledning och styrning av verksamheten.

- Det är ett förslag som ska upp vid styrelsens nästa möte i februari. Förslaget går ut på att vi vill göra en ordningsavdelning och en utredningsavdelning med varsin chef. Det blir en en tydligare organisation, säger Matts Johansson.

I dag sammanträder Region Dalarna där Borlänges kommunalråd Peter Hultkvist är ordförande och Sven Andersson verksamhetsledare.

Båda har undertecknat ett brev som skickats till länspolismästaren och polisstyrelsens ordförande.

Så här skriver Hultkvist och Andersson: "Efter att uppgifter om en ny förestående omorganisation av polisens verksamhet i länet framkommit har frågor om detta rests från en rad kommunala företrädare.

Av den orsaken begär nu Region Dalarna överläggningar med dels länspolismästaren, dels polisstyrelsens politiska ledning. Vi förutsätter att inga beslut om ny organisation fattas innan dessa överläggningar ägt rum.

Polisens sätt att fungera har ett stort allmänintresse. Kommunerna har också ett rättmätigt krav på att polisverksamheten ska fungera i hela länet".

Länspolismästare Matts Johansson berättar att han snarast ska träffa Peter Hultkvist och Sven Andersson.

Säters kommunalråd Sven-Gunnar Håkansson är rädd för att polisen ska bli ännu mer centraliserad.

- Sedan polisstationen stängdes i Säter ringer invånare till oss på kommunhuset och berättar om sin oro över buslivet här, säger Sven-Gunnar Håkansson.

Han är rädd för att det blir sämre bemanning på polisstationerna i Avesta och Hedemora.

- Jag brukar prata med Sven-Gunnar om det här. Är det så att det blir färre poliser kvar i Avesta med den nya organisationen är det inte bra.

- Rikspolischefen har ju sagt att vardagsbrottsligheten ska prioriteras. Vi får inte riskera att polisarbetet bli ännu mer fjärrstyrt. Jag ser hellre en att man har en stabil lokal organisation som kan hitta ungdomsgäng i tid, säger Ulf Berg, moderat kommunalråd i Avesta.

Hans partikollega Ulla Olsson som är oppositionsråd i Borlänge och vice ordförande i polisstyrelsen säger att hon inte är nöjd med polisledningens förslag som presenterades på tisdagen.

- Det här är en fråga för hela länets framtid, säger Ulla Olsson.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons