Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalapolisens bluff

Annons

Kommissarie Sten Byström vid rikspolisstyrelsen har tagit in material från samtliga polismyndigheter i landet och sammanställt statistiken för hastighetskamerorna.

- Statistiken för första kvartalet 2002 visar att systemen i Dalarna inte har varit i drift en enda minut under perioden, säger han.

- Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man inte kört systemet en enda minut. Men varför det varit så får Rolf Johansson, trafikpolischef i Dalarna svara på.

- Det kan finnas ursäkter, personella sådana, eller oförutsedda händelser. Men om det är så i det här fallet vill jag inte gå in på. I polisverksamheten finns det saker som är viktigare än hastighetsövervakning, men kanske inte under en hel tre månadersperiod, säger Sten Byström.

Nästan lika anmärkningsvärt är det totala resultatet hittills för det som i folkmun kallats plåtpoliserna: Sammanlagt har inte mer än 20 fartsyndare bötfällts sedan starten den 10 juli förra året.

Det innebär ett snitt av två bötfällningar i månaden.

Sten Byström säger att samtliga län utom två använt kamerorna enligt RPS rekommendationer: de två som är sämst på att använda dem är Dalarnas och Gävleborgs län.

- Dalarna har ju inte använt dem alls, och Gävleborg har en väldigt låg insats vad gäller driftstiden. Totalt elva timmar under första kvartalet i år. Det är lite. Vi förväntar oss betydligt mer, säger Sten Byström.

Normalt är cirka 100 timmar kameratid under ett kvartal, eftersom det tar en avsevärd tid att gå igenom materialet.

- Västernorrlands län har kört 112 timmar under kvartalet. Det får anses som ett bra resultat, säger Sten Byström.

Risken finns nu att moralen på dalavägarna sänks, eftersom kamerorna uppenbarligen inte använts.

RPS kommer att ta kontakt med Dalapolisen i ärendet.

- Självklart kommer vi att diskutera det här med dem. Kamerorna har satts upp för att användas, inte bara för att ha en skrämseleffekt, understryker Sten Byström.

FK försökte vid upprepade tillfällen få kontakt med trafikpolischef Rolf Johansson för en kommentar igår.

ANNA GULLBERG LUNDKVIST

Mer läsning

Annons