Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalapolisen frias av JO

Annons

Justitieombudsmannen, JO, har ingen kritik att anföra mot polisen i Dalarna för deras behandling av den syrianska familjen Melki i Malung när familjefadern togs i förvar och avvisades ut ur landet i höstas.

Att JO skulle fria polisen var ganska väntat eftersom polisen bara skötte det handräckningsuppdrag man hade att utföra.

Det var för ett par månader sedan som fyra polismän från Dalarna omhändertog familjefadern i den syrianska familjen och mannen förpassades senare ut ur landet.

Enligt beslut som tidigare fattats vistades familjen olagligt i Sverige. De hade haft möjligheten att själva lämna landet men när detta inte skedde var man tvungen från myndigheternas sida att tillgripa det här sättet i verkställandet av utvisningen.

Det var Rädda Barnen i Malung som anmälde polisen till JO då man ansåg att polisen handlat fel. Men JO har granskat ärendet och det kommer inte att vidtagas någon ytterligare åtgärd vilket betyder att det inte finns något att klandra på i polisens arbete i det här ärendet.

Rädda Barnen i Malung har också anmält det häkte i Stockholm där mannen förvarades innan han förpassades ur riket men inte heller där finner JO att det begåtts något fel som betyder att det här skall utredas vidare.

JO:s beslut betyder i klartext att både polisen i Dalarna och det häkte i Stockholm där mannan förvarades före utvisningen har handlat helt enligt de regler som finns.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons