Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalapolisen dålig på att rapportera trafikbrott

Annons

Folksam har jämfört antalet rapporterade brott hos landets polismyndigheter vad gäller körhastighet, bilbältesanvändning och rattonykterhet - de tre områden trafikpolisen enligt Rikspolisstyrelsen ska prioritera i sin brottsbekämpning.

- Polismyndigheterna i Örebro och Dalarna har den genomgående lägsta effektiviteten i vår genomgång. De är sämst på att rapportera trafikförseelser inom samtliga prioriterade områden, säger Maria Krafft, biträdande forskningschef på Folksam.

Hon får mothugg angående sammanställningens tyngd när det gäller att mäta effektivitet av trafikpolischefen i Dalarna, Kjell Larsson.

- Det går jag aldrig med på. Vi har mycket andra verksamheter vi drabbas av. Från Rättviks marknad på våren till Rättviks marknad på hösten är Dalarna ett enda stort tivoli. Vi tas i anspråk för en hel del andra verksamheter som inte är trafikrelaterade.

När det gäller antalet rapporterade brott om trafikonykterhet låg Dalarna lägst i landet i fjol.

- Vi hade ett "dopp" i fjol vad gäller trafikövervakningen. Bland annat gick det mycket kraft till EU-mötet, säger Kjell Larsson.

Folksams sammanställning tar till exempel inte hänsyn till antalet poliser i yttre tjänst, även om Maria Krafft påpekar att det "självklart finns geografiska skillnader som man måste ta hänsyn till".

Så sent som i onsdags kunde också tidningen berätta att antalet trafikanter tagna för fortkörning nästan fördubblats under det första halvåret i år jämfört med föregående år.

- Jag tycker att vi är en effektiv avdelning. Vi har i dag 13 poliser i yttre tjänst på trafikavdelningen. De ska betjäna allt från Avesta till Grövelsjön - totalt 900 mil väg. Och alla vill att vi ska vara överallt.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons