Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalälven ska besiktigas

Annons

Nu inleds en besiktning av Dalälven. Sträckan som undersöks går från Islingbybron till kanotstadion i Torsång.

Syftet med undersökningen är att ta reda på hur stabil älvkanten är längs den nio kilometer långa sträckan.

Den så kallade geotekniska utredningen påbörjades redan i somras med förberedande kontorsarbete. Nu inleds fältundersökningar där Vägverket konsult mäter älvbotten med en typ av ekolod.

- Vi undersöker botten och dess skador inledningsvis. Undersökningen sker med en sonarutrustning. Sedan kan vi ta fram en bottenprofil, berättar Tobias Eriksson, Vägverket konsult.

Efter att bottenprofilen tagits fram undersöks 23 sektioner i vattnet. Sektioner som besiktigats tidigare, för drygt tretton år sen.

- Vi jämför resultaten från tidigare för att se om och hur botten påverkats under de år som gått, säger Tobias Eriksson.

Bakgrunden till att utredningen startats är att ett flertal fastighetsägare längs med älven, framför allt i Torsång, har hört av sig till kommunen.

- De har haft en oro över hur erosionen påverkar marken. Det är därför kommunen tagit initiativ till den här utredningen, säger Lennart Gustafsson på Borlänge kommun.

Utredningen syfte är att ta reda på vad erosionen beror på. Är det enbart naturens gång? Påverkar båttrafiken erosionen? Är vattenregleringen en faktor som påskyndar förloppet?

- Men framför allt vill vi få fram om det finns någon risk för byggnaderna som finns utmed älvkanten, förklarar Lennart Gustafsson.

Om utredning kommer fram till att byggnader hotas av erosionen ska åtgärder arbetas fram. Ett tänkbart scenario är att strandlinjen stabiliseras med utfyllnad.

- De som berörs vid eventuella åtgärder får själva ansöka om bidrag hos Räddningsverket, säger Lennart Gustafsson.

Utredningen genomförs med hjälp av ett bidrag på 480 000 kronor från länsstyrelsen.

Pengar som sökts ur vattenregleringsfonden för Borlängeforsarna. Projektet beräknas vara klart i november.

MARIA STERNLJUNG YAGMUR

Mer läsning

Annons