Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalakulan är ingen bra affär

Annons

Trots detta tänker han inte ta ur den ur sortimentet. När han reser på mässor runt om i landet för att sälja firmans huvudsakliga produkter, ljusstakar och vinställ, brukar han ta med ett par kulor.

- Det är en rolig grej. Kulorna är unika och då får man se mellan fingrarna, säger han.

Han marknadsför dem inte för han vill inte att det ska bli någon storsäljare. De är så dyra att framställa att det skulle vara en värre förlustaffär om han fick lov att masstillverka dem.

Skälet till att det är så kostsamt är att målningen är så omständlig. "Det är dyrt att måla runt" som han uttrycker det. Efter att varje färg lagts på måste den torka, stående på den lilla platta fläcken i botten.

Den som målar kulorna är Stina-Greta Stål i Borlänge. I ett litet rum i hennes hus i Nygårdsdalen står de uppställda på ett bord vid fönstret. Hon får kulorna grundmålade i gult från ett svarveri i Viksjöfors i Hälsingland. Hon startar med att teckna Dalarnas konturer i blyerts med stöd av en plastmall. Sedan målar hon skogen i grönt, orterna i rött, fjällen i vitt och Dalälven, Siljan, Runn och Väsman i blått.

Det sista som görs är att Björn Sundqvist doppar exemplaren i tåligt lack. Därefter kan de skickas ut till butiker och turistbyråer runt om i Dalarna.

De som köper kulorna är dels besökare i länet och "masar i exil".

- De kommer hem och ser den eller så skickar jag den mot postförskott till masar i Stockholm, säger Björn Sundqvist.

Dalaprodukten har funnits i över 30 år. Det var reklammannen Ulf Hedenäs som kom på idén efter att tidningen Femina utlyst en tävling om den bästa nyskapade souveniren.

Ulf Hedenäs vann inte tävlingen men kulan presenterades i tidningen. Då började butiker i Dalarna höra av sig för att höra om han hade några exemplar till försäljning.

Det hade han inte, men han började snabbt själv att tillverka kulorna. Det höll han på med i drygt tio år tills Dala Industrier tog över tillverkningen.

Grängesbergsbördige Ulf Hedenäs bor numera i värmländska Uddeholm. Han blir glad när han får höra att produktionen fortfarande är igång.

Tillverkaren Björn Sundqvist tycker att man i dag kan se "kulan med bara Dalarna på" som ett skämt, men att det förr var allvar.

- På den tiden det begav sig var världen stor och Dalarna också. Då tog det en dag att åka från Svärdsjö till Falun med häst och vagn. Nu är vi så internationella så det är ingen som tycker att det räcker med Dalarna, säger Björn Sundqvist.

fakta | Historien om kulan

En gumma från finnmarken åkte till stan och gick in i en bokhandel för att köpa en jordglob, expediten visade olika storlekar för gumman och hon tittade och funderade, till slut frågade hon om de inte hade en liten kula med bara Dalarna på.

Den finns även i andra varianter, då kan huvudpersonen vara flicka eller en karl.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons