Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalakommuner vill ha lättare strandskydd

Annons

- Jag kan inte begripa varför vi ska få inskränkningar bara för att Stockholm har problem. Som det är nu så växer stränderna igen, säger han.

Strandskyddet skapades på femtiotalet för att skydda miljön och för att ge alla möjlighet att vistas i skärgården. Nästa år kan regeringen tänka sig att ta upp frågan om lättnader i det.

Enligt ett förslag ska kommunerna få större möjligheter att bestämma över sina egna stränder. De flesta kommuner från Fagersta och norrut ställer sig bakom en sådan utveckling, enligt budkavlen.

- Den svenska symbolen är en liten röd stuga vid vattnet. Men strandskyddet har gjort att vi har vackra miljöer som vi är förbjudna att använda, säger Mikael Rosén.

I uppropet ses strandskyddet som ett hot mot kommuners överlevnad. Man tror att fler unga och välutbildade kan lockas att bosätta sig i avfolkningslän och bidra till industrins utveckling om de har möjlighet att bygga på strandtomt.

- Men för de som vill flytta dit och som inte kan komma till stranden för att någon har byggt hus där, för dem är det kanske inte så attraktivt längre, svarar Anna von Sydow, enhetschef på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket är högsta ansvariga myndighet för att bevaka strandskyddet.

- I tätorterna kring Siljan är det högt bebyggelsetryck, säger Anna von Sydow, så där är strandskyddet extra viktigt.

Mer läsning

Annons