Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalaföretag betalar civilingenjörer sämst i landet

Annons

Det visar en undersökning som Civilingenjörsförbundet (CF) gjort av medlemmars löner under 2002 i de större företagen.

Av de 33 värstingföretagen på CF:s varningslista finns nio representerade i Dalarna.

- ABB riskerar att tappa ingenjörer om de inte tar detta på allvar, vår statistik ger dock inte en rättvisande bild i Ludvika då flera av ABB-enheterna inom Kraften hamnat utanför statistiken på grund av omorganisationen, säger Bertil Nordqvist, fackordförande för civilingenjörsförbundet inom ABB-kretsen i Sverige.

Civilingenjörerna inom ABB Utilities som arbetar inom HVDC i Ludvika tjänar 97,4 procent av medellönen, plats 25 på listan.

- Sammanlagt har vi över 400 medlemmar i Ludvika och vi vet att HVDC-betalar bättre än vad som andra enheter betalar. Det finns inget som tyder på att så inte skulle vara fallet också nu, säger Nordqvist som nu tillsammans med övriga PTK-fack i Västerås ska genomföra en central förhandling då ABB-bolagen i Västerås inte anses vara förhandlingsvilliga i årets löneförhandling. Förhandlingen i Västerås blir vägledande också för ingenjörslönerna i Ludvika.

Men det lönar sig inte för ABB ingenjörerna att byta till andra företag i Dalarna om de ska hitta arbetsgivare som betalar bättre.

Fyra företag med verksamhet i Dalarna toppar värstinglistan, Scandiaconsult Sverige som finns i Falun betalar sämst, 86,1 procent av medellönen. I snitt tjänar en svensk civilingenjör 39 000 kronor per månad före skatt.

Näst sämst betalar Swedepower AB som har verksamhet i Ludvika med 86,9 procent, WSP Sverige AB som har verksamhet i Borlänge betalar 88,7 procent och fjärde sämsta lönegivare är Sweco VBB Viak AB som finns i bland annat Falun.

På plats 21 på varningslistan finns Alstom Power Sweden (som nu ägs av Siemens) med verksamhet i Ludvika, där ligger löneläget på 96,4 procent

SSAB Tunnplåt AB som finns i Borlänge betalar sina civilingenjörer bäst i Dalarna men trots detta ligger lönerna under riksgenomsnittet med 98,2 procent av medellönen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons