Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalafonden garanterar en miljon

Annons

Arbetet med att i praktiken starta Dalafonden och Sveriges kreditgarantiförening har nu tagit ytterligare steg.

Ansökan om att få starta lämnades i torsdags till finansinspektionen och klartecken väntas runt årsskiftet.

Det är nu också klart att Dalafonden ska kunna hjälpa dalaföretag med kreditgarantier på 60 procent för lån upp till en miljon kronor, meddelade Dalafondens Mats Larson i samband med ett informationsmöte i Rättvik på fredagen. För det tänker man ta ut en garantiprovision på två procent.

Med tanke på att bankerna kommer att ge lån med betydligt lägre ränta tack vare garantin, blir det en bra affär för de företag som kommer att kunna få garantin av Dalafonden.

Just nu håller man också på att bygga upp lokala grupper som genom sin kunskap ska kunna hjälpa till med bedömningen av företagen som söker garantin i Vansbro, Malung, Älvdalen och Orsa.

I Dalarna finns nu ett 90-tal medlemmar. I systerföreningen i Småland har man ett 60-tal medlemmar och i Örnsköldsvik i Ångermanland samarbetar 36 företag i sin lokala förening. Samtliga är delar av Sveriges Kreditgarantiförening för lokal utveckling, som är en ekonomisk förening.

Skåningarna är också på gång med egen lokal förening och i Värmland finns intresse av att komma igång liksom på många andra håll i landet.

Hur många dalaföretag som Dalafonden kan hjälpa till vettiga lån beror på hur stor andel av kapitalet som medlemmarna i Dalarna kan skrapa ihop. Fler medlemmar är välkomna.

Mats Larson underströk också att det egentligen inte är något nytt påfund att folk lokalt går samman för att hjälpa till med utvecklingen i lokala företag och därmed den egna bygden. Han påminde bla om belysningsföreningarna som såg till att vi fick el, konsument- och vägföreningar.

Att kreditgarantiföreningar är rätt vanliga och framgångsrika i andra EU-länder liksom i Japan och USA berättade bland annat André Doutte, Bryssel, representant för kreditgarantiinstitutet i Europa, AECM.

Han konstaterade att kreditföreningarna genom sin lokala förankring bland lokala företagare och entreprenörer tillförde praktiskt kunnande till bankernas finansiella. Han kunde också konstaterar att de lokala kreditföreningarna i stort i Europa inte drabbades av värre felsatsningar som ledde till kreditförlusterna än bankerna.

Genom kreditföreningarna kanaliseras dessutom en del av de offentliga medel, både regionala, statliga och medel från EU som finns för utvecklingen av de mindre företagen.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons