Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalafisket kan lära av Slovenien

Annons

- Fisketurismen i Dalarna kan utvecklas ordentligt - bara man vet vad man gör.

Under våren har Mikael Carlstein varit i Slovenien, dels för att hjälpa fiskevårdarna där att reda ut en del frågor, dels för att ta lärdomar kring fisketurism med sig hem.

- Man har faktiskt kommit längre i Slovenien vad gäller fisketurism än här i Sverige, säger Mikael Carlstein.

Det är fiskeklubbar som sköter det mesta av ruljansen kring fisket i Slovenien.

Tolmin-regionen, där Mikael Carlstein har sina samarbetspartners, är glesbygd som precis som stora delar av Dalarna. Skogsbruket är en stor näring. Jakten är också viktig, den har privata företag hand om. Man har satsas mycket på äventyrs- och kulturturism. Fisket är en viktig del i det. Det handlar om en exklusiv form av turism. Och tar ordentligt betalt för fisket.

Turisterna kommer från främst Italien och Österrike.

- Dessutom har man infört strikta regler. Bara flugfiske utan hulling är tillåten. Ingen fiskare får ta upp mer än tre fiska per dag. Här i Sverige har vi hittills varit dåliga på bl a detta med strikta regler, säger Mikael Carlstein.

Förutom harr, vanlig öring och regnbåge finns en för området unik fisk: Marmoröring. Denna exklusivitet får inte alls tas upp.

Det man nu ska göra är bland annat att odla upp den naturliga harren från området och släppa tillbaka den till vattendragen.

Fiskeresursfolket i Älvdalen hjälper bland annat till med inventeringen.

Harrodling kan vidareutvecklas också i Dalarna.

- I Sverige har vi haft en del problem med sjukdom. Men nu finns det vaccin mot det som ger bra resultat. Vaccinet används också i Slovenien.

Men var ligger då problemen för en vidareutveckling här i Dalarna?

- Fiskevårdsområdena vill satsa. Men regleringsföretagen är mera skeptiska, säger Mikael Carlstein.

Dessutom är fiskemöjligheterna i Dalarna väldigt dåligt kartlagda. Det satsas en del på fisketurismen, men Mikael Carlstein understryker att risken finns att man fiskar ut för mycket på fel ställen i länet.

Mer läsning

Annons