Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalaelit på starka bakben gjorde upp

Annons

Svartvitfläckiga Ebba, eller Laylock's Grand Champion Made-to-Please av Vallmon som hon egentligen heter, är en av förhandsfavoriterna till titeln Dalamästare. Att hon är Grand champion betyder att hon är champion i fyra olika grenar.

- De grenar vi tävlar i är rak bana, där hindren står på rad, krokig bana, som påminner om en hästhoppningsbana, och höjdhopp och längdhopp med ett enda högt respektive långt hinder, berättar Hanna Börjesdotter, vice ordförande i Dala kaninhoppare.

Det är inte bara dalahoppare som har samlats på Sifferbo camping för klubbmästerskapet utan tävlingen har även deltagare från Gästrikland, Värmland, Stockholm och Närke.

- För de som inte är från Dalarna är det här en vanlig tävling med certifikat och så. De är inte med och tävlar om klubbmästartiteln, säger Hanna Börjesdotter.

Hoppmästaren Ebba, från Solvarbo, gör ett imponerande lopp på rak bana och tar sig till final där hon dock blir slagen av Jasmines Io av Vallmon, som gör banans snabbaste runda, och även kammar hem en championtitel.

Ebba ger sig dock inte. Hon vinner höjdhoppet med ett skutt på 85 centimeter och i längdhoppet kommer hon trea med 210 centimeter.

När dagens fyra grenar är hoppade och resultatet ihopräknat visar det sig att Ebba har tagit hem titeln Dalamästare. Hennes förare Tina Larsson, som är regerande svensk mästarinna i rak och krokig bana har nu ännu en fjäder att sätta i hatten.

Dalarnas kaninhoppare har cirka 30 medlemmar och är ansluten till riksförbundet som har ungefär 1 000 medlemmar runt om i landet.

- Vi vill förstås gärna ha fler medlemmar. Alla kan tävla i kaninhoppning, säger Hanna Börjesdotter.

För den som är nyfiken på kaninhoppning men känner sig osäker på vad som gäller ordnas en prova-på-dag vid hembygdsgården i Leksand i morgon där bland andra Jasmines Io av Vallmon och hennes förare Alexandra Larsson kommer att visa hur kaninhoppning går till.

VICTORIA ERIKSSON

Mer läsning

Annons