Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalabönder mobiliserar med Krav

Annons

Billigast i tidningens test är den tyska Lidl-mjölk. Dyrast är mjölken från Milkos Krav-kossor.

Ska skillnaden i pris avgöra vilken mjölk vi väljer?

- Nej, säger mjölkbonden Bo Nilsson och Jakob Ebner, rådgivare i ekologisk produktion på länsstyrelsen i Dalarna.

De hoppas att fler konsumenter ska bli mer medvetna om att några extra ören för ett mjölkpaket ger andra värden: Köper ingen dalaböndernas produkter, försvinner både djur och öppna landskap.

- Frågan är hur vi värderar landskapet omkring oss. Och vad som är bra för miljön, djuren och människorna, säger Jakob Ebner.

Men Bo Nilsson konstaterar att det fortfarande inte är särskilt vanligt att tänka på det sättet när man handlar mat:

- Det går framåt, men det går långsamt, säger han.

På familjen Nilssons mjölkgård i Vassbo mellan Falun och Borlänge produceras varje år 550-660 ton ekologisk mjölk.

- Det här måste vi vara rädda om, säger Jakob Ebner och blickar ut över kohagar och åkrar.

- Jag är ursprungligen från Österrike. Kanske måste man komma utifrån för att fullt ut uppskatta de naturvärden som Dalarna har, fortsätter han.

Enligt Jakob Ebner är detta en stor fråga för länet:

- Det handlar om sysselsättningen i Dalarna, om turism. Vem vill komma hit om allt växer igen, säger han.

Lönsamheten sjunker för bönder i Dalarna. I Milkos område slutar en mjölkbonde var tredje dag.

Enligt Jakob Ebner kommer svenska bönder aldrig att kunna producera mjölk lika billigt som kollegorna i en del andra länder. Det har inte minst med de kalla svenska vintrarna att göra.

Jakob Ebner och Bo Nilsson ser just den ekologiska produktionen som ett förträffligt sätt att bemöta importen av matvaror. I Krav-mjölkbondens fall måste mer foder produceras hemma på gården, vilket ger det öppna landskapet en chans.

- Om hälften av alla mjölkkor i Dalarna producerade ekologisk mjölk, skulle vi behöva ytterligare 5 000 hektar åkermark. Det är lika mycket som ligger i träda nu, säger Jakob Ebner.

En bonus blir att foderimporten från andra delar av världen minskar, och med den miljöförstöringen i länder som Brasilien, påpekar han.

För familjen Nilsson var den ekologiska produktionen ett naturligt val.

- Den ligger i linje mer vår syn på hur man ska ta hand om djur och mark, säger Bo Nilsson.

Mer läsning

Annons