Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dala Kraft tvingas ta miljonlån från ägarna

Annons

När Dala Kraft och andra elbolag köper kraft av den nordiska kraftbörsen Nord-Pool måste de ställa en säkerhet motsvarande de tre senaste veckornas handel.

- Och de måste sitta på ett spärrat konto, säger Per Möller.

När Nord-Pools priser ligger extremt högt innebär det att säkerhetsbeloppet blir mycket stort.

- De låg tre till fyra gånger högre än vi räknat med, säger Per Möller.

De ställda säkerheterna denna vinter har för Dala Kraft legat på 150 miljoner kronor jämfört med 50 miljoner kronor ett normalår.

Den köpta elen betalas veckan efter köpet till Nord-Pools skyhöga priser. Men det är inte de priserna som Dala Kraft egentligen betalar eftersom köpen sedan tidigare är prissäkrade på vissa nivåer genom kontrakt. Mellanskillnaden får Dala Kraft tillbaka tre veckor senare.

Det här glappet, den höga nivån på den ställda säkerheten samt att bolaget inte får betalt av sina kunder för levererad el förrän uppemot 11 veckor senare ställer till problem för bolagets likviditet.

För att säkra den har Dala Kraft därför tvingats låna miljontals kronor från sina ägare. Hur mycket och från vilka ägare vill dock inte Per Möller uppge.

- Nej, det är affärshemligheter. Men jag kan försäkra att det här på intet sätt påverkar vår soliditet. Det är bara en tillfällig likviditetskris vi måste lösa, säger han.

Kunderna kommer inte att drabbas av ännu högre elpriser för att hjälpa till med likviditeten. Det högsta priset Dala Kraft tar ut i dag för tillsvidare-kunder som inte tecknat priskontrakt är 58 öre per kilowattimme.

- Nu har vi drivit upp priset till kunderna så mycket att nu borde vi slippa vidare prishöjningar, säger Per Möller.

Nu är vädret mildare och blir det inga fler kraftiga köldknäppar så kommer priserna att sjunka.

- Fram i april, maj kan vi nog stå inför ganska stora prissänkningar, säger Per Möller.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons