Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dala-Floda minskar

Annons

Den ort som i antal räknat tappade mest var Gagnef, där minskningen var 31 personer.

Uppgifterna framgår av den senaste statistiken från Statistiska Centralbyrån, SCB.

För ett par veckor sedan berättade tidningen om förändringarna per församling, alltså Gagnef, Mockfjärd och Floda. Nu har SCB brutit ned uppgifterna till antal invånare i var och en av de åtta orterna.

I Mockfjärd har antalet invånare stabiliserats. Orten ökade med två personer till 2 370. Ökningen är blygsam, men eftersom det är andra året i rad som Mockfjärd ökar - efter att under åratal ha minskat - kan det vara ett riktigt trendbrott.

Notera att det tidigare redovisade antalet invånare i Mockfjärds församling och det nu redovisade antalet i orten Mockfjärd inte helt överensstämmer. Det beror på att gränserna för orten och församlingen inte riktigt är desamma.

Gagnef minskar för tredje året i rad. Den 1 januari 2000 var invånarantalet 1 832. Nu redovisas 1 773 invånare. Trenden verkar vara negativ, även om just den orten av någon anledning under åren uppvisat stora svängningar både uppåt och nedåt i antalet invånare.

För Dala-Flodas del är trenden mer tydlig. Tappet under det senaste året är 19. Antalet är inte stort, men utgör två procent av ortens befolkning, vilket är anmärkningsvärt. Orten har nu på dryga tio år tappat åtta procent av invånarantalet.

Även Björbo har på dryga tio år minskat sitt invånarantal med över åtta procent.

Räknat i relativa tal är Bäsna är den ort som under förra året ökade mest. Plus sju innebär en ökning med nästan en procent. För Sifferbos del är statistiken sorglig. Minus 13 innebär en minskning med över tre procent. Sifferbo är nu tillbaka till samma antal som för ett dussin år sedan.

I reella tal står Djurås för den största ökningen.

Antalet invånare vid årsskiftet, med förändring inom parentes, redovisas i tabellen nedan.

I siffrorna ingår befolkningen i respektive tätort med omgivande byar och glesbygd. Som exempel kan nämnas att Arvslindan räknas till Bäsna och att Bäckan och Rista räknas till Djurås.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons