Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dala Airport överlever med "duttar

Annons

Tidigt på lördagsmorgonen anlände en DC3 till Dala Airport. Orsaken till besöket var att piloten där skulle göra en så kallad "dutt", vilket innebär att han landar planet för att omedelbart därefter lyfta igen. En manöver som används när piloter tränar start och landning.

Och det kan bli betydligt fler sådana "duttar" framöver vid Dala Airport. Om flygplatsledningen får som den vill ska Dala Airport bli en flygplats med inriktning på den här typen av flygutbildning.

Redan i dag sägs ett brittiskt flygbolag vara intresserat av att träna start och landning vid Dala Airport när de har plan som annars står stilla på Arlanda i ett antal timmar.

Lennart Sandgren från länsstyrelsens miljöenhet fanns på plats vid flygplatsen på lördagsmorgonen. Han kunde konstatera att "duttningen" inte medförde något störande buller.

- Jag är faktiskt imponerad av hur låga ljudnivåerna var. Ett vanligt sportflygplan bullrar betydligt mer, menade han.

Den aktuella DC3:an är ett s k Chapter 3-plan vilket innebär att de uppfyller de högsta miljökraven. Skolflygsverksamheten vid Dala Airport ska enbart omfatta just den typen av plan.

Lennart Sandgren tror inte att start- och landningsövningarna ska utgöra något bullerproblem för de närboende.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons