Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dala Airport krävs på miljonbelopp

Annons

Det är charterbolaget Norvista Transport Limited, med säte i London, som stämmer både Dala Airport och Arvidsjaurs flygplats vid Falu tingsrätt.

Norvista kräver sammanlagt motsvarande 2,5 miljoner kronor i ersättning för ekonomiska förluster.

- Det naturliga är att flygplatserna betalar hälften var, eftersom de har agerat gemensamt mot min klient, säger advokat Gunnar Hjertquist, som företräder Norvista.

- Vi har haft kontakt för att försöka lösa det här i godo men inte lyckats.

Både Dala Airport och Arvidsjaurs flygplats bestrider dock betalningsansvar.

Dala Airports vd Lars Ivarsson vill inte kommentera saken, men kommunalrådet Peter Hultqvist, styrelseordförande i Dala Airport, säger att bolaget bestrider alla Norvistas krav och även överväger en motstämning.

- Ibland måste man sätta hårt mot hårt. Det finns inget stöd i något kontrakt för att vi ska täcka de här kostnaderna. Det är orimligt alltihop, säger Hultqvist.

Norvista tecknade 2003 ett avtal med Dala Airport och Arvidsjaurs flygplats, för ett treårigt samarbete med charterflyg mellan London, Borlänge och Arvidsjaur.

Norvista åtog sig att chartra flygplan för att genomföra flygningarna.

Enligt Norvista gick dock försäljningen av resor inte så bra som samarbetsparterna hade hoppats, vilket ledde till ekonomiska förluster.

Enligt Norvista gjorde dock bolaget i tidigt skede klart att de inte var beredda att själva bära risken för dålig försäljning. Bolaget menar att även om det inte direkt framgår av det skriftliga avtalet, så har parterna muntligen kommit överens om att flygplatserna ska bära ansvaret för sådana kostnader.

Något som Peter Hultqvist förnekar.

- Några muntliga överenskommelser känner vi inte till, och ingen har haft fullmakt att göra några sådana heller, säger han.

På grund av att en del flygningar ställdes in, har Norvista även fått ett ersättningskrav på sig från flygbolaget Astraeus. Även detta vill Norvista att flygplatserna ska betala.

Enligt Norvistas vd Jussi Lahtinen har Dala Airport vid tidigare tillfällen ersatt charterbolaget för förlorade intäkter.

Peter Hultqvist har dock en annan version.

- Vi misstänkte att de använde delar av marknadsföringspengarna för att täcka kostnaderna för tomma stolar. Då avbröt vi samarbetet, säger han.

Dala Airport har fått anstånd till slutet av augusti för att svara på Norvistas stämningsansökan.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons