Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dahlberg satsar på upplevelser

Annons

Ett av Ingrid Dahlbergs första stora beslut som landshövding var att satsa 375 000 kronor på projektet Aha! Dalarna, en satsning på upplevelseindustri. Länsstyrelsen har också sagt att man är beredd att satsa lika mycket pengar under ytterligare ett par år om det blir lyckat.

Som tidigare chef för Dramaten och SVT Drama har hon enorm erfarenhet av just det som kallas upplevelseindustri.

- Jag tror det är väldigt bra om folk från olika områden möter varandra. Designers träffar inte författare automatiskt. Människor från konstens område träffar vanligtvis inte musiker. Men kan man få till träffar och samarbete, tror jag spännande saker kan ske i kommunerna, säger Ingrid Dahlberg.

Målen med det nya projektet är att utveckla den upplevelseindustri som finns och att skapa nya företag.

- Inom det område som KK-stiftelsen kallar för upplevelseindustrin är allt beroende av talang. Och man måste få en chans att utveckla och träna sin talang. Det finns ingen författare som blir bra genom att skriva ett manuskript, eller en duktig konstnär genom att måla en enda tavla.

- Dessa människor är mycket drivande själva, men det gäller att omvärlden är positiv. Vi behöver kreativa människor inom alla områden för att utveckla länet.

Vilken gren inom upplevelseindustrin tycker du har bäst förutsättning i Dalarna?

- Turismen förstås. Och den behöver utvecklas i Dalarna. Det finns fantastiska möjligheter. Utbildning är också stort och behöver utvecklas med nya grenar. Men jag tror att alla grenar kan vara väldigt viktiga.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons