Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dahlberg lyssnar till särintressen

Annons

Landshövding Ingrid Dahlberg är beredd att gå i spetsen för en ändring av paragraf 28 jaktförordningen (skyddsjakt vid pågående angrepp på tamdjur). Jägarrepresentanterna är nöjda. Om lagen ändras får ju de jägare som hatar

vargen möjlighet att skjuta varg utan att det faktiskt varit ett angrepp på jakthund.

I 34 fall av vargangrepp på jakthund de senaste åren har jägaren endast i ett fall varit så nära att han varit i stånd att skjuta vargen. Om lagen ändras kan han förfölja och skjuta vargen i efterhand.

Detta är inte acceptabelt om vi vill ha en livskraftig vargstam i Sverige även i framtiden, och det vill 75 procent av riksdagens ledamöter och 80-90 procent av svenska folket. Dock inte Jägarförbundet och stora delar av jägarkåren.

Men landshövdingen har tyvärr lyssnat till särintressen, utan att ta reda på vad naturorganisationer som Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen anser om saken.

Om regeringen ändrar skyddsjaktsparagrafen 28 i jaktförordningen måste de ta bort vargen där ur eftersom riksdagen fattat följande beslut: "Om vargstammens positiva utveckling bryts avser regeringen emellertid att åter ändra regleringen så att den inte längre omfattar varg."

Eftersom vargstammen visar en dålig eller negativ tillväxt numera måste regeringen följa detta riksdagsbeslut.

Jägarnas fyllda frysar är tydligen viktigare än folkets vilja till en frisk och mångfaldig natur. Som vanligt är penningen viktigare än miljön.

Det ser mörkt ut för våra älskade vargar.

LARS NYBLOM

Mer läsning

Annons