Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dahl-jubileum 2003

Annons

- Med tanke på att det i år är 100 år sedan Torsten Dahl föddes känns det mycket bra att kunna ge ut en bok med några av hans berättelser och teckningar, säger Gerhard Termén, ordförande i Torsten Dahl-sällskapet.

Torsten Dahl (1903-1967) är representerad med porträtt både i Allhems "Modern svensk Konst" och i "Svenskt konstnärsgalleri, 1900-talet".

Parallellt med arbetet som yrkesmålare i Stockholm under perioden 1925-1941 studerade han vid Tekniska Skolan, som senare blev Konstfack. Som konstnär fick han 1947 ett genombrott med en separatutställning på Konstsalongen Samlaren.

Han rosades av ledande kritiker och flera av hans utställningar, även minnesutställningar efter hans död, blev mycket uppmärksammade.

Mockfjärdssonen var målare, tecknare och träskulptör, men även berättare och poet. Under en period var han en flitig medarbetare i dalatidningarna, där han publicerade illustrationer, noveller, artiklar och dikter.

Med anledning av 100-årsminnet av hans födelse har Torsten Dahlsällskapet i samarbete med Bokboden gett ut en bok med några av hans publicerade berättelser och illustrationer. För urvalet och layouten svarar Bokbodens Erik Yvell, som också är vice ordförande i sällskapet.

- Det känns bra att vi just i år kan ge ut en bok som visar att Dahls konstnärsskap även var litterärt, säger Termén.

Boken har tryckts i 500 exemplar och ekonomiskt har utgivningen möjliggjorts genom att kommunen stödköpt 100 exemplar och inte minst genom att föreningen Mockfjärds konstcirkel överlämnat en gåva på 22 000 kronor.

- Föreningen har upphört och eftersom den hade Torsten Dahl som medlem fram till hans död 1967 tyckte föreningsledningen att det var i linje med den tidigare verksamheten att stödja TD-sällskapet, berättar Termén.

Utöver penninggåvan har sällskapet också fått pärmar med fotografier, urklipp och böcker med anknytning till Dahl.

- En fantastiskt fin inledning på jubileumsåret, tycker Termén, som berättar att jubileumsfirandet innefattar bland annat en utställning vid Dalarnas museum under perioden 30 augusti till 2 november samt en mindre utställning i IOGT-lokalen under Mockfjärdsdagen den 24 maj.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons