Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagsverke på gatans scen

Annons

Scenen utspelar sig i Kongo Kinshasa och är en del i Operation Dagsverke utfört av fyra elever i årskurs 9 från Bjursåsskolan.

- Vi tog tillfället i akt att både sprida budskapet och samla in pengar samtidigt, berättar Anders Mankler från 9d.

Han har tillsammans med Eskil Forsell, Emelie Lindberg och Karin Hedmark skrivit tre korta teaterstycken som de spelar upp vid Geislerska parken i Falun.

Pengarna från Operation Dagsverke går i år till ett skolprojekt i Kongo Kinshasa. Syftet är att få fler att gå i skolan, i synnerhet tjejer.

- I fattiga familjer, där inte alla kan gå i skolan, prioriteras sönerna, förklarar Eskil Forsell.

Alla fyra verkar ha bra koll på vad pengarna ska gå till.

- Det kom folk till skolan som berättade om hur projektet ser ut, fortsätter Eskil Forsell.

- Man blir mer motiverad när insamlingen är organiserad på det här viset, menar Emelie Lindberg.

Gruppen hoppas att folk ska stanna och titta. Hittills har det gått trögt, i korgen ligger en tjugokronorssedel och några slantar i väntan på sällskap.

- Scenerna är korta, man ska inte behöva stå här hela dagen, säger Emelie Lindberg.

Tanken med Operation Dagsverke är att varje elev under en dag ska tjäna 200 kronor som går till ett välgörande ändamål. Många utför trädgårdsarbete, putsar fönster hemma eller städar i skolan. Två tjejer går Holmgatan ned med insamlingsbössor och bredvid teatergruppen står några andra elever och säljer bullar.

- Vi har ingen aning om hur mycket vi får in, förhoppningsvis går det bättre på eftermiddagen, funderar Emelie Lindberg.

En kylig vind sveper in nerifrån Faluån. Kiosken i Geislerska parken är öppen, några få besökare huttrar på uteserveringen.

- Vad orättvist, alla borde ha samma pengar! Utbrister en av de skoltrötta pojkarna i Kongo Kinshasa när han inser varför inte flickan vid vägkanten får gå i skolan.

- Men de kanske har lite till övers, svarar hans följeslagare och slår ut med armarna som en uppmaning till den, för tillfället, glesa falupubliken.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons