Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för vintertid

Annons

Ett bra tips är att du redan innan sänggåendet i kväll ställer om så många klockor som möjligt.

Även om en timma hit eller dit inte faller under den berömda "jetlagen" så finns det människor som upplever obehag av den plötsliga tidsomställningen.

Vi vill helst att tiden ska vara orubblig och fixerad men en timmas förskjutning åt endera hållet förändrar kroppens dygnsrytm. Inte minst upplever många plötsligt påkommen kvällströtthet.

Det är inte enbart vi i Sverige som får vintertid i natt. Alla länder inom EU ställer om uret samtidigt.

I Sverige har det förekommit en hel del förändringar under årens lopp. Redan 1916 infördes vintertid men detta upphörde redan året efter. Bönderna protesterade i högan sky. Korna hade inte lika lätt som oss människor att ställa om sig efter klockan!

1980 var det ånyo dags för vinter- och sommartid och på den vägen är det. Europas stater har numera gemensamt datum och klockslag för omställningen.

Den sista söndagen i oktober och sedan får vi vänta fram till den sista söndagen i mars innan vi ånyo "tjänar" en ljustimma på eftermiddagen när sommartiden återinförs.

Några större prostester mot tidsväxling finns inte numera. Världen påstås minska energiåtgången när vi slumrar en timma längre på morgon.

Hur mycket finns det inga siffror på. Många hävdar dock att energivinsten är mycket marginell. Sedan finns det naturligtvis de som önskar sommartid året om.

Vad vi än tycker så finns det ingen återvändo. I natt ska klockan ställas om och sedan får vi vänta fram till den 27 mars på sommartiden.

"Den som väntar på något gott..."

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons