Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för våffelfrossa

Annons

- Jag fick våffeljärnet av mamma. Det är mormors gamla järn, säger Karin Ängsås.

Karins mamma upptäckte snabbt att inget nytt teflonjärn kan någonsin göra samma goda våfflor som mormors gamla. Men då var det för sent.

- Det får hon inte tillbaka, säger Karin.

Förra veckan gräddade Karin och hennes mamma 120 våfflor till årsmötet i Marnäs byförening.

- Alla ville ju ha mer än en våffla, säger hon.

Karin, som arbetat både i lasarettets centralkök och som kokerska på dagis i Enviken, är en erkänt duktig kock som gärna delar med sig sitt bästa våffelrecept till Falu Kurirens läsare.

Hon står i köket hemma i Marnäs och häller tjock våffelsmet över den heta laggen. Det fräser och bubblar när den blanka smeten gräddar till hjärtformade våfflor.

Våffelgräddande är tidskrävande och osigt och mycket otidsenligt så till vida att den som gräddar inte kan själv kan njuta tillsammans med resten av familjen - med varmhållning försvinner frasighet och spänst.

Men en gång om året - till Vårfrudagen - kan man i alla fall unna sig våfflor.

Karin gräddar allt hon orkar, men våffelhögen hinner inte växa. Tidningens våffeltestare skyfflar in, tömmer gräddskålen och burken med hemgjord hjortronsylt som Karins granne Katarina kokat.

- Nej, nu är det stopp, viskar Johan Lundahl, någon gång efter den fjärde våfflan.

- En till orkar du väl? Alldeles frasig och nygräddad! trugar Karin.

- Kanske, ja - okej då, stönar Johan och gör en sista framstöt mot syltburken.

Det blir så småningom tomt på fatet.

Vi är tre personer, varav en som gräddar.

Smeten räcker till tolv våfflor.

Hur många våfflor åt då vi var?


Recept: Karins våfflor

6 dl mjölk

4 dl mjöl

2 ägg

150 gram smält smör

2 tsk bakpulver

3 tsk socker

1 knivsudd salt

Gör så här:

Vispa samman mjöl och mjölk. Ställ åt sidan en stund så att det får chans att svälla.

Tillsätt ägg och margarin.

Sist i med bakpulver.

Om du använder ett gammalt våffeljärn av gjutjärn, se till att använda rikligt med fett så att smeten inte fastnar.

Servera våfflorna omedelbart, annars mister de frasigheten och blir mjuka och sega. Räcker till tolv våfflor.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons