Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Särimner igen

Annons

Det kommer att finnas något för alla människor i Falu kommun under lucianatten, det utlovar arrangörerna av Särimner. För nionde året i rad arrangeras Särimner och nytt för i år är att Ungdomens hus har öppet.

- Ungdomens hus har deltagit varje år. I år kommer vi att ha öppet på Valla och där kommer foto, konst och mangateckningar att ställas ut, säger Åke Ljungberg vid Ungdomens hus.

Särimner vilar på tre hörnstenar; vuxna och ungdomar umgås tillsammans, alla evenemang är gratis och hela arrangemanget är drogfritt. Tanken med Särimner är att motverka ungdomsfylleri och bråk och enligt Jocke Wredelius på Arenan har polisen lite att göra under lucianatten, då Särimner har en lugnande effekt på ungdomar. Om det förekommer berusade ungdomar kommer de att avvisas och deras föräldrar kontaktas.

-Särimner riktar sig i första hand till gymnasieungdomar, säger Ivan Feldborg, chef på kulturförvaltningen.

Ett viktigt inslag är de gratisbussar som går från de mindre orterna in till Falun. Dessutom går bussar ut till dessa tjugo över tolv på natten när Särimner går mot sitt slut.

-Det är en otroligt viktig nyckel att dessa bussar finns, säger Mats Höjer på Dalateatern.

Dalateatern kommer att ge två föreställningar. Den första är En kniv i himmlen och är en föreställning för elever på mellanstadiet och här är tanken att föräldrar ska följa med. För de lite äldre ungdomarna ges Ondskan av Jan Guillou, det är en monolog med Petter Stefansson. Dessutom kommer teatern att hålla improvisationsteater. Dalateaterns skådespelare kommer att uppträda tillsammans med estetelever på Haraldsbogymnasiet.

Film i Dalarna visar två filmer på stadsbiblioteket: En liten tiger, som handlar om en pojke som har två mammor. Denna familj flyttar upp till Älvdalen, en ort som inte är van vid denna form av familjekonstellation.

Den andra filmen heter Bögdraget och utsågs till bästa film i Dalarnas videofestival 2006. Filmen representerade Dalarna på Novemberfestivalen i Trollhättan och är regisserad av Jonas Petersson.

Dalarnas museum samarbetar med Arenan och här kommer fyra band att spela. Ett luciatåg utöver det vanliga dyker upp under kvällen. Dessutom kommer elever från medialinjen på Lugnets gymnasium att visa filmer och fotografier.

-Här slår vi ett slag för luciatåget, säger Jocke Wredelius.

Nisserska teatern, som varit med under alla år, kommer att bjuda på massor av teater och musik. Bland annat spelas När tomten skulle skattskrivas, som är en sketch i juletid. Senare under kvällen spelas Mormor gråter av Jonas Gardell.

-I år har vi inget rockband, vi har satsat mer på folkmusik, säger Maria Bergström, vid Nisserska teatern.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons