Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för nya stadsvandringar

Annons

- Det här är fantastiskt lärorikt för oss, säger Peterson. En och annan av deltagarna har någon gång uttryckt sin beundran för allt vi lärt oss och kan berätta om, men den verkliga sanningen är att det är genom att lyssna på deltagarna i stadsvandringarna som vi lärt oss vad vi kan om Ludvika.

Den här gången har Odnegård och Peterson fått förstärkning på guidesidan genom att bjuda in personer med kunskaper inom speciella områden som besöks.

På tisdag kväll blir den en repris av fjolårets succévandring på Magnet, området där så många "aseater" bott och verkat. Här medverkar en av dessa, Rune Asplund och delar med sig av sina minnen från området. Även Nils Dahlberg finns med och Rudolf Peterson håller inte för otroligt att även en och annan minnesgod Magnetboende bland deltagarna fallet guiderna i talet på ett positivt sätt.

Inte mindre intressant blir det tisdagen därpå när man besöker platsen för där Ludvika gård var belägen, alltså intill Lyviksområdet.

Som förlaga för vandringen har man en handling från 1708.

- Det kan tyckas som om valet av plats är en smula obekvämt, men det finns faktiskt möjlighet att åka bil ända fram till platsen där gården var belägen, säger Rudolf Peterson.

Dessa två stadsvandringar blir de enda under juni månad, varefter arrangemanget vilar under sommaren för att återupptas i augusti med lärorika vandringar genom gamla Marnäs, Hammarbacken och Engelbrektsgatan.

Ett tredje arrangemang av likartad karaktär infallt 24 juni då det blir en "stadsvandring" vid Aspslätten, undergöraren Nybo-Kalles boplats en gång i tiden.


fakta / stadsvandringar i Ludvika
10 juni
18.00 Stadsvandring – vandring på Magnet med Rune Asplund, Rudolf Peterson och Berit Odnegård. Samling på parkeringen vid Wing Wa, Ludvika. Ingen avgift.
17 juni
18.00 Stadsvandring – vandring till Kungsgården (det ursprungliga Ludvika Gård). Vandringsledare: Bengt Grundmark, Rudolf Peterson och Berit Odnegård. Samling på parkeringen vid Lyvikskyrkogården, Ludvika. Ingen avgift.
24 juni
18.00 Bilutflykt till Aspslätten, där Nybo-Kalle bodde. Vandringsledare: Rune Gustafsson, Rudolf Peterson och Berit Odnegård. Samling på parkeringen vid Församlingsgården i Ludvika klockan 18.00. Egna bilar. Ingen avgift för att delta i vandringen.
5 augusti
18.00 Stadsvandring genom gamla Marnäs, Ludvika. Vi följer den gamla genomfarten från Församlingsgården till Gammelgården. Mycket är bevarat såsom ”Gamla Posten” och Uplandsbanken. Guider: Berit Odnegård och Rudolf Peterson. Samling vid Församlingsgården, Ludvika. Ingen avgift.
12 augusti
18.00 Stadsvandring – vandring på Hammarbacken, Ludvika. Guiderna berättar om Ludvikas första kapell, sädesmagasinet, Bruksgatan och skolan som brann ner 1880. Särskilt intresse visas den ”Kinesiska muren”. Vandringsledare: Rudolf Peterson och Berit Odnegård. Ingen avgift.
19 augusti
18.00 Stadsvandring längs Engelbrektsgatan i Ludvika. Guiderna berättar om Uplandsbanken, Storfalls-Emmas matservering, Tyrolerkaféet osv. Vandringsledare: Rudolf Peterson och Berit Odnegård. Samling på ”Brända tomten”. Ingen avgift.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons