Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för nya bokfynd

/
  • Sista bokrean. Inger Prising går i pension efter 32 år i bokhandeln i Falun. Bland fackböcker och bilderböcker för barn tycker hon att man kan göra riktiga reafynd.

Annons

För henne blir det här sista bokrean bakom Akademibokhandelns (Blids) disk i Falun. I veckan går hon i pension efter 32 år.

Under den tiden har hon varit med om stora förändringar när det gäller bokrean. Något som speglar utvecklingen för branschen.

Förr var det till exempel inte ovanligt att reaförsäljningen förlades till en annan lokal.

- Det fanns inte plats i bokhandlarna på den tiden. Både utbudet och reorna var så mycket större, berättar Inger.

Numera får istället det ordinare utbudet maka på sig för reaböckerna.

En nyhet i år är att det inte längre går att beställa reaböcker. Inger och hennes kollegor i bokkedjan har inte behövt packa några kassar.

- Tanken är väl att det ska finnas böcker till dem som kommer hit, säger Inger.

Efter ett uppsving i början på 2000-talet har det nu börjat gå trögare för bokrean igen. Billiga böcker hittar man numera alla tider på året - på stormarknaden, på pockethyllan och inte minst på internet, som snart har 20 procent av bokmarknaden.

- Skönlitteratur är inte lika aktuellt på rean, som det var tidigare. Men många letar efter facklitteratur. Det finns så många fina, stora verk till ett bra pris, säger Inger Prising.

- Dessutom finns det en hel bra bilderböcker för barn att hitta, fortsätter hon.

FAKTA: Bokrean

Startade på 1920-talet, som ett sätt för förlaget att bli av med osålda böcker. Reaböckerna måste vara minst fem år gamla.

Under 1930-talet började bokreorna etableras kring ett bestämt datum, omkring den 15 februari. Har senare flyttats fram till slutet av februari, bland annat för att bokköparna ska hinna få ut februarilönen före rean.

På 1940-talet gick förlagen ihop om en gemensam katalog inför rean. Något de senare gått ifrån.

1950-1960-talet var bokreans storhetstid. Böckerna var billiga och intresset enormt. Kunderna trängdes och köade för billiga, osålda förstaupplagor.

1970 blev bokpriserna fria och hela bokmarknad gick igenom stora förändringar. Nu kunde bokhandlarna rea när de ville, men man valde att ha kvar bokrean som tradition. Fynden blev färre och specialupplagor och nytryck till rean allt fler.

1988 gjordes en räddningsaktion där priserna sänktes och kartonnage och specialupplagor togs bort.

Slutet på 1990-talet innebar ett nytt uppsving för bokrean. 2002, när momsen just sänkts, var ett rekordår. De senaste åren har gått allt trögare.

Källa: Svenska förläggareföreningen

Mer läsning

Annons