Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för ny sjukvårdsupplysning

Annons

Den nya sjukvårdsrådgivningen kommer att vara placerad vid Leksands vårdcentral och Borlänge sjukhus.

- Rådgivningen kommer att alternera mellan dessa platser. Här kommer 2-3 sköterskor alltid att vara i gång under den tid vi har öppet, det vill säga mellan klockan 17 och 23 på vardagar och 8 och 23 på helgerna, berättar Karin Stenström, som varit ansvarig för att bygga upp den nya verksamheten.

Dessutom kommer en sköterska under dessa tider att placeras vid SOS Alarm, tillsammans med den akut medicinska rådgivare som redan finns där dygnet runt.

De 18 sjuksköterskor som nu håller på att rekryteras till verksamheten kommer att jobba 50 procent med sjukvårdsrådgivningen och 50 procent med kliniskt arbete på vårdcentralerna.

- Detta för att inte tappa patientkontakten. De flesta av sköterskorna har lång erfarenhet. Tanken är att vi genom rådgivning ska kunna ge patienten trygghet. Dels genom råd om egenvård, dels genom att slussa patienterna rätt, säger Stenström.

Till sin hjälp kommer sjuksköterskorna att ha ett datoriserat beslutsstöd med checklista och råd som är granskade av läkare.

- En viktig del är att slussa patienterna till rätt vårdnivå. Väldigt många åker nu till akuten. Det leder till överbelastning och dyrare besök. Dessutom är det på vårdcentralerna som den allmänmedicinska kompetensen finns.

Politikern Lars-Erik Skoglund anser i ett brev till landstingsdirektör Mats Bengtssson att landstinget borde vänta med att dra i gång den här länsgemensamma rådgivningen. Skoglund pekar på det projekt som pågår mellan fyra landsting om framtidens sjukvårdsupplysning. Skog-lund anser att man borde vänta på vad det projektet kommer fram till.

Men Bengtsson menar att den nya länsrådgivningen inte kolliderar med planerna i regionen.

- Projektet handlar främst om att utveckla ett snabbt och kvalificerat beslutsstöd till sjukvårsrådgivning. Det finns inga beslut om att bygga upp en gemensam rådgiving för hela regionen, även om det inte går att utesluta i framtiden, säger Bengtsson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons