Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för medeltida marknad

Annons

Någon strippa likt Malungs marknad blir det inte även om det i arrangörsledet diskuterats magdanseri. Om det blir något i den stilen vet egentligen ingen, men på Leksands medeltidsmarknad kan som bekant allt hända. Kanonerna kommer i alla fall att mullra morgon som kväll.

I fjol lockade marknaden runt 15 000 besökare från när och fjärran.

- I år blir det 25 000, tror Bengt Hillgren, med det medeltida klingande namnet Benedictus.

Marknaden i Leksand har på kort tid etablerat sig som en av landets förnämsta. 70-talet försäljare eller krämare, inklusive genuina hantverkare finns på plats jämsides med en hel rad spektakulära inslag.

- Hela området lever, säger Horn-Per. Det är som att komma in i en film.

En handfull idealister ska se till att allt fungerar. De lägger ned ett jättearbete. Allt för att ge Leksand ytterligare ett dragplåster och det på en tid på året då inte semesterrusningen kommit igång.

- Säsongsförlängande, så är tanken, säger Lasarus stadsutroparen samtidigt som Horn-Per efterlyser ett större engagemang från bygdens köpmän och företagare.

Tornérspelet blir i alla fall en av årets höjdpunkter. Ett specialgjort inslag med slagskämpar i helrustning. Fyra riddare, fyra slagskämpar och ett par väpnare har aviserat sin ankomst liksom gycklargruppen Vibea. Precis som i kyrkan existerar inget inträde. Här är det den frivilliga kollekten som gäller.

Också riddarskolan för barn går att medverka i utan penningar. De små riddarna får måla sina egna sköldar för att i sluttampen bli dubbade.

Tornérspelet i skymningen på fredagskvällen med fackeltåg och riktiga tjärbloss blir inte det enda som lyser upp i mörkret. Även våghalsiga eldslukare tänjer på gränserna.

Som om inte det skulle räcka. Musik blir det givetvis också. Husbandet Patrask underhåller, och sanslöse jonglören Röde Mask har många järn i luften.

- Det blir som i Bingsjö, ler Benedictus. Live i buskarna.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons