Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för kulning vid Sarbergstjärn

Annons

- Vi hade väntat oss ett 15-tal besökare men det kom ett par hundra, säger Agneta Granath om förra årets premiärkväll vid Sarbergstjärn.

Även i år kommer det att bjudas på en afton med upplevelser från en svunnen tid då kor och getter med hjälp av rop och musik lockades hem till fäboden på kvällen.

- Vi märker att många är intresserade av det här med kulning och fäbodliv och vi vill inte att kulturen ska försvinna och dö ut.

Själv har hon länge haft ett genuint intresse för fäbodliv och allt som rör det. Kulning har hon hållit på med i flera år och hon har bland annat tagit kurser hos kända kulare som Maria Röjås och Eva Rune.

Det var vid en sommarpromenad för tre år sedan som Agneta och väninnan Anne-Christine Fjärmans kläckte idén om en kväll i fäbodlivets och kulningens tecken vid Sarbergstjärn.

- Vi stannade till vid tjärnen och prövade att kula till varandra. Det var så roligt att vi börjde fundera på om inte fler borde få ta del av det här, säger Agneta.

För att få ett lite mer varierat program tog de två väninnorna med sig Ralf Mååg och Ulla Immler som spelar vallhorn och fiol. Och succén vid förra årets premiär var ett faktum.

- Det kom ju folk både från Falun och Leksand. Det var jätteroligt och i år har folk frågat efter arrangemanget på turistbyrån så vi får se hur många som dyker upp, säger Agneta.

Efter tisdagens framträdande ordnas dessutom ett så kallat "buskspel" där den som vill vara med och spela tar med sig sitt eget instrument och deltar.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons