Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för kräftfiske i Väsman

Annons

Många förknippar augusti med kräftor. När augustimörkret faller på gläds vi åt de traditionella kräftskivorna.

Det finns många olika sorters kräftor att välja mellan i matbutikernas frysdiskar. Men svenska kräftor brukar få bäst betyg.

Nästa fredag, den 9 augusti är det premiär för kräftfisket i Väsman. Årets höjdpunkt i sjön. Fiskeperioden sträcker sig de tre efterkommande fredagarna i augusti.

Omkring 590 personer har fiskerätt i Väsman. Fiskerätten är sedan gammalt mantalsatt i jord-en och ingår i vissa fastigheter. Dessa speciella fastigheter är sprida över hela Sverige, men till och med utomlands.

- Min förhoppning är att ortsbefolkningen ska få tillåtelse att fiska kräftor. Stadgarna styrs av lagar och förordningar. Vi har skickat in ansökan om tillstånd till länsstyrelsen, så vi får se hur det går, berättar Leif Lagerqvist ordförande för Väsmans fiskevårdsförening.

De som i dag har fiskerättsbevis får lösa ut ett kräftfiskekort. Kostnaden är 150 kronor per gång.

- De får tio burar som får läggas i från klockan fem på eftermiddagen och tas upp senast klockan tio på förmiddagen, dagen efter.

- Styrelsen brukar ha provfiske varje år för att se hur mycket kräftor det finns. I år har vi inte haft det, men min uppfattning är att det ser bra ut för kräftfisket i år, fortsätter Leif Lagerqvist.

Även öring finns det gott om i Väsman och det får allmänheten tillåtelse att fiska, med fiskekort.

- Det finns tre olika typer, berättar Leif Lagerqvist. Ett kort för de som bor runt sjön och ett sporfiskekort för de som bor utanför kommunen. Båda kostar 125 kronor på årsbasis.

- Det går även att köpa dagkort för 20 kronor. Barn upp till 18 år får fiska gratis. Fiskekort finns att köpa på Turistbyrån och vissa sportaffärer.

LINDA LUNDQVIST

Mer läsning

Annons