Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för gamla båtar och motorer att visas - igen

Annons

- Det finns en del motorer, men det är ytterst sällsynt med båtar som är så gamla, säger Roland Melin, ansvarig för arrangemanget.

Det har genom åren blivit en tradition att Smedjebackens båtklubb ska arrangera en uppvisningstävling för gamla motorer och båtar.

-Jag är inte riktigt säker, men det kan inte vara så långt borta att vi hållit på i 25 år, säger Roland Melin.

Antalet ekipage som deltar varierar lite mellan åren, men ungefär ett 30-tal kommer att deltaga detta år, tror Roland Melin.

Tyngdpunkten ligger på båtmotorer mellan 10-12 hästkrafter, dessutom finns det två klasser till med motorsvagare motorer. En klass är för motorer 2-4 hästkrafter och en för motorer med 4-6 hästkrafter.

Det brukar som regel vara i den minsta klassen som de äldsta motorerna finns.

- Det har funnits båtmotorer sedan slutet av 1800-talet, men någon motor som är riktigt så gammal brukar det inte vara med, berättar Melin.

- De äldsta är de som hette Kjellbergare och byggdes på Morgårdshammars bruk och de är från början av 1900-talet, fortsätter han.

Dessa motorer har naturligtvis suttit på en båt vid denna tid, men det är ytterst sällsynt att det finns så gamla båtar kvar.

- När båten blev lite dålig blev den som regel liggande på land och slutligen hamnade den i en majbrasa, det är ovanligt att någon sparat en gammal båt, säger Melin.

Förutom de tre motorklasserna blir det en klass med rena racerbåtar och det handlar om rena tävlingsbåtar.

Dessa båtar är mycket snabba och har dessutom ett mycket speciellt ljud när de kommer åkande över sjön.

- Även om det handlar om en uppvisningstävling är det många av de som kör i racerklassen som tar det här på fullaste allvar och kör för fullt, avslöjar Melin.

Alla klasserna körs i tre heat och sedan räknas tiderna samman.

Start och mål är förlagt till Såghamnen och där finns det dessutom hoppborg för barnen och dessutom servering.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons