Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för ett ölsjapp?

Annons

I dag finns det politiker och till och med poliser som öppet stödjer Strömmers förslag. Många anser att frågan om supandet, droger och trakasserier på stan hamnat i skymundan inför valet. I dag kan polisen bara mota det så kallade a-laget från plats till plats. Om det finns någon polis...

Erik Gatu är övervakningschef för polisen i Borlänge och vill föra in en social dimension i debatten om supandet i centrum. Han betonar att det inte är brottsligt att vara full och menar att ensamheten gör att missbrukarna samlas i centrum och "umgås". Därför krävs mer sociala resurser och mer samarbete mellan olika myndigheter.

- Jag har arbetat som polis i Solna och Västerås men aldrig mötts av en sådan öppen attityd från politiker och sociala myndigheter som i Borlänge. Men det räcker inte, jag vill se fler poliser i Dalarna. Vi har underskott på poliser och pengar och då är det något fel, säger Erik Gatu.

Erik Gatu är öppen för förslaget om ett ölsjapp eller samlingsplats för a-laget. Men inte i centrum och på vilka villkor som helst:

- Syftet måste vara att situationen ska bli bättre i centrum. Dessutom har vi att ta hänsyn till alkohollagstiftningen som bland annat säger att man inte får sälja alkohol till berusade människor. Det finns ett behov av en samlingsplats. Jag tror att den sociala biten är minst lika viktig som alkohol för dessa människor.

Han avslöjar att polisen i Borlänge ska sätta in mer resurser nästa vecka för att stoppa drickandet och tiggandet i centrum. Några fler poliser har man inte men det handlar i dagsläget om att prioritera.

- Jag vill alltid ha två poliser i centrum, men vi har bara en utryckningspatrull om två poliser. Är de på annat håll så har vi ingen att skicka. Vi eftersträvar att ha tillräckligt med personal då behovet är störst, säger Erik Gatu.

Han är kritisk till att regering och riksdag beslöt att lägga ner polishögskolan under några år för att spara pengar. Det har bland annat inneburit färre poliser och en försenad generationsväxling. På frågan om han tycker att det var ett korkat förslag att stänga polisskolan, svarar han:

- Det kanske inte var så genomtänkt.

Han anser att medborgarna kan hjälpa till betydligt mer för att underlätta polisarbetet. Grannsamverkan och aktivare medborgare som bryr sig skulle bidra till ett bättre arbetsklimat för polisen.

- Man kan exempelvis tömma bilen när man parkerar. Den typen av brott kräver resurser som kan användas bättre.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons