Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för en staty av Dan i centrum

Annons

Elden vid statyn ska brinna på ett artificiellt sätt vid alla tillställningar på friluftscenen, likaså med en inspelad introduktionsmusik till hans sång, den ska likt fiolers ekon sjunga i centrum av Ludvika. Runt denna bronsstaty av Dan ska röda rosor planteras och snäckor som Dan samlade på föreslås inrama statyn. En vattenspegel ska sedan omringa själva elden.

Åskådarna ska här kunna associera till de fyra elementen jord, vatten, luft och eld samt till skalden och spelmannen Dans lyrik. Meningen med konstverket är att man där ska kunna få associationer och en skön aha-upplevelse.

Från friluftscenen ska sånger ur hela den unika svenska visskatten kunna presenteras. Här kan även övriga kulturella evenemang i kommunen marknadsföras.

Turismen är ett av vårt lands största näringar som är bland de lättaste att utveckla med en god infrastruktur som bas. Ludvikas affärer behöver turismen i stadscentrum, för att få ett bättre och attraktivare affärsliv och en gladare stad.

Jag tror att Dan i sin himmel skulle bli glad, när han ser och hör att hans skapade naturlyrik och poesi med sitt sociala patos uppskattas igen. Dan har svar på många existentiella frågor, som han förtydligar i många av sina dikter och sånger.

Dan Andersson är kommunens största turistmagnet, som skulle få ännu mer dragningskraft, om kommunens kreativa vilja och förmåga kunde utvecklas och tillvaratas på ett bättre sätt än hitintills. Dan är en av vårt lands nationalskalder och bör hedras som sådan.

Bra skalder och författare är våra kulturbärare, som inte får glömmas eller negligeras. Ludvika är Dan Anderssons stad. Han har av Uppsala universitets studenter framröstats som vårt lands folkkäraste skald.

Tre doktorsavhandlingar och ett stort antal böcker har utgivits om hans geniala diktargärning. Kommunen fick den nuvarande bysten till reapris av Länsmuseet i Falun. Karikatyrbysten av Dan Andersson står malplacerad i Kyrkparken bakom stadshuset, vilket orsakar att så få turister hittar dit och den ger ej heller en trovärdig bild av den 32-årige unge Dan. De få som besöker platsen tycker likadant, däribland Dan Anderssons dotter Monika Sedell. Jag presenterade mitt nya skulpturförslag för henne som hon tyckte var mycket bra och hon hoppades att det skulle kunna gå att förverkliga i vår tid.

Mitt förslag är att via en sponsor och med en skicklig skulptör bygga en ny skulptur. Förhoppningsvis bör den bli en av vårt lands mest attraktiva skulpturer.

Jag hoppas att helheten omkring statyn ska skapa en ny behövlig kulturplats i Ludvika, som det kommer att talas om i hela Sverige. Låt oss inleda en bred diskussion om detta förslag.

BERTIL BRATT

Mer läsning

Annons