Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för en modern variant av 1800-talets nykterhetsrörelse

Annons

Fruktansvärt. Kartläggningen av ungdomarnas drogvanor slår ner med kraftiga obehagskänslor. Det är lätt att instämma i att det håller på att gå åt helvete.

Om inte krafttag tas nu och attityderna till alkohol och droger skärps kommer vi att få leva med ett sämre samhälle för lång tid framöver. Det blir dyrt för skattebetalarna och oändligt torftigt för de som spårat ur.

Situationen påminner inte så lite om när jag själv var tonåring på 1970-talet.

Flumkulturen flödade och hade av någon anledning fått ordentligt fotfäste i Arbrå, det lilla samhället i Hälsingland.

Det söps, sniffades och haschades så öppet att provinsialläkaren fick ta hand om de som flippat ur när han cyklade förbi gräsmattan vid värdshuset.

Det gick också åt helvete för många. En del dog unga, andra blev missbrukare för livet. Men det kunde ha blivit många fler.

Plötsligt ändrades nämligen mentaliteten. Hasselakollektivets hårdare tag fick fäste. Det var inte okey att knarka längre. Folk började reagera och säga ifrån. Ansvaret överläts inte enbart på socialarbetarna. "Proffsälskarna bakom jakarandaskrivborden", som de lite föraktfullt kallades av Hasselas frontfigurer K. A. Westerberg och Ove Rosengren. Och på 80-talet blev det nonsmokinggeneration och inne att vara nykter.

Visst finns det viktiga sociala faktorer bakom droganvändning. Ungdomsarbetslöshet och tristess är naturligtvis en god grogrund för elände. Men samtidigt visar undersökningar att det numera är de mest framgångsrika idrottsungdomarna som super mest. Det är alltså också en fråga om mode.

Just nu är vi inne i en ny drogliberal era. Alkoholkonsumtionen stiger i privatimportens spår och den tidigare kunskapen om hur livsfarliga drogerna kan vara har uppenbarligen inte fastnat i ungdomarnas medvetande. Då är det åter dags att alla tar sitt ansvar för att tala om vilket gift ungdomarna leker med.

I slutet av 1800-talet växte nykterhetsrörelsen fram när det gick åt helvete den gången. Det borde vara dags igen för en modern variant. Problemen är för stora för att lämnas över åt servicedemokratins proffs.

ANDER JANSSON, CHEFREDAKTÖR

Mer läsning

Annons