Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dags för djuretik - i skolan"

Annons

- Låt inte lärarna stoppa undan den här foldern utan läs den och kräv att få diskutera innehållet på lektionerna.

Det uppmanar länsveterinär Olle Rydell länets gymnasieelever, då han vet att djuretiska frågor engagerar allt fler unga.

Foldern Djuretik kommer från Jordbruksdepartementet och är en fortsättning på regeringens djuretiska program från 2001. Med det här materialet vill jordbruksminister Ann-Christin Nykvist inspirera dagens gymnasie-ungdomar att tänka efter och diskutera.

Djuren behöver oss människor och vi behöver djuren. Men hur vill vi då att våra djur ska värderas, hanteras och transporteras.

Är djuren kännande varelser, kan de utnyttjas i försök och fungerar de djurförsöksetiska nämnderna tillfredsställande. Förhållandet människa - djur, på människans villkor och människans ansvar är andra frågor som tas upp.

- Djuretik är känsligt och kan vara svårt att diskutera, men jag är övertygad om att ungdomarna både vågar och vill göra sin röst hörd på de här området, framhåller Olle Rydell.

Foldern Djuretik håller i dagarna på att distribueras till rektorer och huvudlärare i samhällskunskap, religion, filosofi och biologi vid länets gymnasieskolor. Det kan även beställas hela klassuppsättningar - gratis.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons