Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för dans i kompressorhuset

Annons

Föreställningen Zonerna är de tolv danselevernas slutproduktion. I tre år har de gått estetiska programmet på Haraldsbogymnasiet. För några av dem är dansen ett karriärval och de kommer att söka vidare till högre utbildningar. För andra har det bara varit en utvecklande och rolig del av gymnasietiden.

Zonerna ges alltså i kompressorhuset vid Falu gruva. För tre veckor sedan var det premiär för teater i den gamla industribyggnaden. Nu är det dags för dans. En svart matta har lagts ut, men en del av gruset syns fortfarande och på den gråa betongväggen projiceras bilder i rött, svart och vitt. Det handlar om kärlek, krig och den vita frizonen där man kan dra sig tillbaka för att vila. Det handlar om att finna styrkan att vara sig själv och att samtidigt nå fram till andra.

Till en scen har eleverna gjort egen koreografi, som en del av en kurs. Resten står dansläraren Bevita Lindblom för.

I början slåss individer med varandra, men inför ett hot utifrån sluter de sig samman och krigar för freden, med smattrande trumpinnar och flygande fanor. Sluttonen är ljus och dansarna bokstaverar ord som mänsklighet, värme och förståelse.

Det är sevärt och dansarna matchas fint av dekor och musik som bildtreorna på estetprogrammet står för.

Fotnot: Premiär för Zonerna sker måndagen den 17 maj klockan 20.00.

Övriga föreställningar ges på tisdag klockan 18 och 20, och onsdag 18 och 20.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons