Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för BALEN!

Annons

På lördagkvällen kommer det vackra unga folket i festklänningar och kostymer till Moraparken. Det är dags för årets studentbal. En begivenhet inte bara uppskattad av festklädda avgångselever. Balens förspel är en riktig publikddragare. När mer eller mindre exklusiva fordon angör Moraparkens p-plan och lämnar av festfolket fylls hela närområdet av anhöriga och intresserade i trivsam trängsel.

Inför balen följde tidningen med Linnea Holm till skräddaren. En 19-årig Våmhustjej, som under hela gymnasietiden haft balen i sina tankar.

Skrädderiet hon anlitat ligger en halvtrappa ned i en fyrkantig liten enrumshörna på källarnivå. Första förnimmelsen är doften av kläder. Affärsdisk, lager samt små arbetsplatser för symaskiner och mått bord fyller nästan varenda tum av lokalen. Plagg, för man och kvinna, hänger tätt eller ligger i välsorterade högar. Mitt i denna kläddjungel härskar Lotta Hoppe, verksam sedan början av 80-talet, och i den ambitiösa tystnaden låter hon händerna uttrycka en skräddares skicklighet. Tygstycken förvandlar hon till exklusiva nu eller aldrig klänningar.

En aprildag för dryga månaden sedan klev Våmhuskullan Linnea in till Lotta. Linnea lade upp en egenhändigt tecknad skiss på en balklänning intill ett par högklackade skor på disken. Hon tog fram almanackan och ringade in datumet 21 maj.

- Där är dagen för årets studentbal. Jag vill bära den klänningen, sade Linnea och pekade på sin blyertsskiss.

I mustiga ordalag lade hon fram önskemål om skimrande påfågelsfärg på långklänningens släp samt en sobert gräddvit färg, som strandsanden på Stilla havsö, på klänningen i övrigt.

Dessutom skulle det dofta både Nobelfest och Oscarsgala med stjärnglans vid åsynen av balklänningen. Lotta antog utmaningen. För ett år sedan fick Linnea en speciell inblick i studentbalen. Hon var kusk för en hästskjuts och transporterade ett balpar till festen.

I morgon kväll levereras Linnea själv med partner i hästlandå till sagokvällen. Tidningen är med i skrädderiet när Lotta och Linnea ger den praktfulla känningen den sista finjusteringen.

Axelband och släp, form och färger, matchar varandra som en valsdröm medan Linnea och Lotta för en intensiv och lyhörd dialog om de knappt synbara detaljerna. De talar båda samma modespråk och kostnaden för hela kollektionen snuddar vid tre tusenlappar.

- Det är den värd, konstaterar Linnea. I klänningen ser hon en långsiktig investering, även om brinntiden för en balklänning är ett enda tillfälle.

Det är inget plagg att bära till vardagen. Men Linneas pojkvän ska studera på KTH och hon hoppas personligen bli antagen till scenskolan eller till en högre lärarutbildning. Då lär bli ett liv för en balklänning även efter en studentbal.

Linnea skor på sig sina högklackade och förvandlar den minimala dörrmattan innanför entrén till en rymlig catwalk, när hon kollar in svallet på tyget med några chicka steg. Hon är van att agera från turer i folkdanslaget och på scenposition vid gymnasiets teaterlinje.

-Totalt kommer 254 studenter att delta vid årets bal, säger Anna Maripuu i valkommittén.

Hon började själv att sy sin balklänning på tillvalet skolan i december förra året.

- Efter en tid kom vi på att ingen börjat boka lokal med mera. Då bildade jag och sex flickor till en balkommitte. Under kvällen blir det fin middag, trubadur och Soul Twister spelar upp till baldans.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons