Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för åderlåtning igen

Annons

Det kom en "guide till komplementär sjukvård" i brevlådan för några dagar sedan. Den innehöll en hel del smått och gott. Gott är naturligtvis att äta rätt, undvika droger, sova tillräckligt, ge sig tid att koppla av och leva. Att ta itu med sådana saker leder säkert till förbättrad hälsa.

Trots att allt detta är självklart behöver vi märkligt nog påminnas om det emellanåt. Fotvård och massage är säkert också bra för kroppen. Men det finns onekligen några högst tvivelaktiga sjukvårdsmetoder i denna guide.

Akupunktur används inom skolmedicinen för smärtlindring. I övrigt finns ingenting som talar för att alla dessa retningspunkter, och de energiflöden man försöker balansera, har något med verkligheten att göra. Att metoden är tusentals år gammal och kinesisk är ingen garanti för att den är bra.

Antroposofin är en märklig lära grundad av Rudolf Steiner. Det är mycket konstiga saker han skrev om under sin livstid. Biodynamisk odling hör dit. Jag har själv prövat på detta sätt att odla, men det innehöll så mycket konstigheter (vidskepligheter) att jag snart helt övergav denna odlingsmetod. Walldorfskolor och antroposofisk läkekonst bygger på samma tvivelaktiga lära. Den intresserade rekommenderas att läsa den nyutkomna boken Antroposofin (Leopard förlag) och sista numret av Forskning och Framsteg (3 2004 sid 56-57).

Healing ska återställa energifältet (auran) och det flöde och den ordning som fanns där innan vi blev sjuka. Det sker med handpåläggning eller genom att känna på auran (vad nu det är?). Det skall till och med fungera på långt avstånd. Helbrägdagörare brukar sådana personer kallas och det är klart visat att det aldrig fungerar.

Homeopati. Det kan kanske vara skönt att bli ompysslad av en medkännande homeopat men den som sätter sig in i denna lära och har lite sunt förnuft går nog hellre till en "vanlig" läkare. Det är värre för de djur som utsätts för homeopati, de kan ju inte säga ifrån.

Zonterapi. Det vore ju fantastiskt bra om det gick att bota folk genom att trycka på punkter under fötterna. Men det har inte gått att påvisa någon effekt vid kontrollerade försök. Vår kropp har en mycket stor självläkande förmåga. Vi blir ju faktiskt friska alldeles av oss själva i de allra flesta fall. Ett sunt leverne gör naturligtvis att vi fungerar bättre. Men att vi blir friskare av metoder som mest liknar vidskepelse är ytterst tveksamt.

Tron kan bota mycket heter det och denna så kallade placeboeffekt har säkert en viss verkan på en del patienter men någon varaktig positiv effekt om man är riktigt sjuk är inte att räkna med. Då är det säkrare att gå till en "riktig doktor".

Och allt detta resonemang om kroppens zonsystem, energilinjer, energifält (auror), livsenergi, (chi), yin och jang med mera. Det är konstigt att inte någon hälsodoktor sätter igång med åderlåtning. Det var ju bra mot det mesta, användes under långa tider och handlar också om linjer och punkter. Det verkar passa bra in i sällskapet!

Nej, litet vanligt sunt förnuft räcker för att gallra bland alla de alternativa läkemetoder och mediciner som sköljer över oss i dessa New-Age tider.

Kunskap är också bra, för det är kunskap och inte vidskepelse som gör människan fri. Den intresserade kan hitta mycket på nätet.

P. Lindberg

Mer läsning

Annons