Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att ställa om klockan

Annons

I natt förlorar vi en timmes sömn, men i gengäld får vi en ljusare tillvaro och kanske såväl bättre samhällsekonomi som skonad miljö.

Att ställa om klockan till sommartid har onekligen sina sidor.

Redan i slutet av 1700-talet menade åskledarens fader, Benjamin Franklin, att det fanns fördelar med att anpassa tiden efter ljuset. I Sverige testades tesen för första gången under första världskriget, med klagomål om svårmjölkade kor och fiskenät som inte gick att vittja som följd. I dag har vi lagt bondesamhället bakom oss och enligt amerikanska bedömare finns numera stora summor att spara på att anpassa tiden efter dygnets ljusa timmar.

När USA nyligen tidigarelade sin övergång till sommartid med tre veckor, gjordes det med argument om sänkt energiförbrukning och skonad miljö.

Enligt kalkylen räknar USA med att spara två miljarder kronor om året i minskad energiförbrukning på förändringen. Så stor påverkan tror Lennart Söder, professor i elkraftsystem, inte att sommartidsövergången har här i Sverige.

Men tid är viktiga saker. Fråga bara Håkan Nilsson, tidsexpert vid Statens Provnings- och forskningsinstitut i Borås. Staten lägger årligen ner runt två miljoner kronor på system som ska visa den exakta tiden. För pengarna får vi bland annat Fröken ur och en internetbaserad klocka som inte får gå fel med större marginal än en bråkdel av en sekund.

För gemene man kanske sekunderna spelar mindre roll en dag som detta. Men glöm för den sakens skull inte att ställa om klockan, det kan ju vara trevligt att komma i tid till bussen.

TT

Mer läsning

Annons