Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att spara igen

Annons

Detta är en del av de besparingar som socialnämnden i Smedjebacken tog beslut om vid ett extra möte på måndagen.

Sedan tidigare är det beslutat om besparingar som ger 1 830 000 kronor räknat på helår. Efter gårdagens beslut tillkommer besparingar som, räknat på helår, ger 5 972 000 kronor i minskade kostnader.

- Vi räknar med att i år spara 2 420 000 kronor på dessa åtgärder som vi nu beslutat om. Men vi behöver spara ytterligare cirka tre miljoner för att få budgeten i balans, säger nämndens ordförande Carin Runeson, s.

Runeson, socialchefen Karin Olofsson och vice ordföranden Thor-Leif Andersson, v, konstaterar vid en presskonferens på måndagen att fler sparförslag kommer senare i år.

Trion lovar att de besparingar som nu genomförs inte medför att någon personal måste sägas upp. Däremot vågar de inte lämna garantier om att uppsägningar kan undvikas i samband med framtida sparpaket.

På demensboendet Brustorpet finns det sju platser, varav fem nyttjas för närvarande.

I takt med att platser blir lediga kommer de boende att överföras till Solhöjden, Hedgården eller Allégården.

Därmed försvinner det sista renodlade demensboendet i kommunen. 2001 stängdes Korsnäbben medan Fridhem bommades igen i januari 2002. På de tre boendena fanns det 23 platser.

- Det har fungerat förvånansvärt bra med flyttningarna av de dementa. För någon har det till och med blivit ett bättre boende. Men vissa anhöriga har ansett att det blivit hemskt besvärligt, säger Karin Olofsson.

- Personalen på Brustorpet gör ett jättebra jobb och det är en ypperlig verksamhet. Små boenden är en bra vårdform som tyvärr är dyra i drift och som vi inte har råd att behålla, säger Carin Runeson.

Inom hemtjänsten finns i dag 42 heltidstjänster. 3,5 tjänster tas bort från den 1 april.

Enligt socialchefen Karin Olofsson ska den kvarvarande personalen förmås att jobba effektivare. Enligt en undersökning som gjordes i oktober ägnar personalen i hemtjänsten 29-57 procent av sin arbetstid åt uppgifter som går under begreppet "kringtider".

- Dit räknas bland annat arbetsledning och planering för enskilda vårdtagare, veckoplanering och arbetsplatsträffar, fortbildning, raster, gång- och färdtid, friskvård och vidareutbildning, upplyser Karin Olofsson.

Nu införs stramare riktlinjer för vilken omsorg vårdtagarna ska erbjudas av hemtjänsten. Personalen i de olika hemtjänstgrupperna ska utbyta erfarenheter och målet är att kringtiderna ska minskas till i genomsnitt 37 procent av arbetstiden.

Socialnämnden beslöt också att dra ned på dagverksamheten vid Hedgården och Solhöjden. Fyra respektive fem dagar i veckan ges äldre möjlighet att delta i bingo, tidningsläsning, bakning, fikapauser med mera.

Nu tas en deltidstjänst bort, vilket innebär att dagverksamheten dras ned till två respektive tre dagar i veckan. Dessutom blir det neddragningar av den så kallade rehabverksamheten på Allégården. Där tränas personer efter program från kommunens sjukgymnast.

På gruppboendena vid Värnbovägen och Nordvalls väg vårdas nio personer, varav några ibland kan bli våldsamma. I dag finns det två anställda på varje boende nattetid.

Från den 1 april minskas personalen till en som är vaken och en som sover på arbetsplatsen och har en form av "sovande jour". Därmed sparas 400 000 kronor på årsbasis.

"De gemensamma utrymmena är inte större än att den som är vaken snabbt ska kunna få hjälp av den som sover om något händer", heter det i socialnämndens beslut.

Personalen har redan informerats och motsatt sig förändringen, som de ser som en "väsentlig försämring av arbetsvillkoren". Lönen blir nämligen betydligt lägre vid sovande jour samtidigt som de måste tillbringa mer tid på jobbet eftersom arbetstiderna förlängs med sovande jour.

"Att förändra bemanningarna kan alltså innebära en del negativa konsekvenser. Med tanke på socialnämndens allvarliga ekonomiska situation anser jag ändå att det är nödvändigt att försöka", skriver avdelningschefen Agneta Stabforsmo i beslutsunderlaget.

Carin Runeson:

- Inte någonstans i vår verksamhet har vi för mycket personal. Besparingarna innebär att den personal vi har kvar får jobba ännu mera. Det är inte konstigt om folk tappar sugen och känner hopplöshet och trötthet.

Vänstern, liksom oppositionspartierna, ställde sig bakom sparförslagen när de diskuterades i nämnden.

- Vi har inget att välja på. Hade vi en liten gullig penningpåse så skulle vi med glädje plocka fram den, säger Thor-Leif Andersson.

Hur ser framtiden ut med allt fler äldre och ett allt större vårdbehov?

- Det blir färre elever i skolorna de närmaste åren. Vi får hoppas på en omfördelning där socialen får en större del av kommunens pengar, svarar Andersson och får medhåll av Carin Runeson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons