Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att se över sitt brandskydd

Annons

Eftersom den nya lagen om skydd mot olyckor ställer krav på att ägare av byggnader själva vidtar åtgärder för att förhindra bränder, kommer räddningstjänsten att ordna utbildning för företag och organisationer.

Den nya lagen ersätter den gamla lagen om brandskydd.

- Egentligen tydliggör bara den nya lagen fastighetsägarens skyldighet att förebygga bränder, förklarar räddningschefen Thomas Gruhs.

Ägare av "större objekt", som samlingslokaler, kyrkor, större industrier och vissa skolor, har skyldighet att till räddningstjänsten lämna skriftliga redogörelser över hur det systematiska brandskyddsarbetet bedrivs. Räddningstjänsten behöver i fortsättningen inte genomföra brandsyner.

- Den enskilde fastighetsägaren är själv ansvarig för sitt brandskydd och får själv på bästa sätt sköta sitt brandskydd. Han eller hon kan få information av oss om hur det ska gå till, säger Thomas Gruhs.

Han berättar att intresset för utbildningen har ökat markant sedan den nya lagen kom.

Begreppet brandsyn har i den nya lagen ersatts med "tillsyn".

- Men övriga objekt kan också bli röremål för tillsyn, exempelvis om vi får vetskap om att det systematiska brandskyddsarbetet inte fungerar som tänkt. För att detta ska fungera erbjuder vi utbildning för brandskyddsansvariga/brandskyddskontrollanter.

De som inte utbildas kan få problem med sina försäkringsbolag, förklarar Thomas Gruhs.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons