Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att sätta P för likformighet

Annons

Svar till Anneli Särnblad, 26 april:

När jag läser Anneli Särnbalds artikel om att sätta P för friskolor, så kommer jag osökt att tänka på en kompis från den tid då vi gick i jeans, runda glasögon och fjällrävenjacka. "Tider skola komma då var och får göra som han vill och den som inte detta gör, den tvingar vi därtill", sa han. Som ett eko från sjuttiotalets trendmarxsism så kommer likformighetens spöke fram.

Det är dags att vakna och inse att det inte ens finns demokratiska skäl för att hävda att Sverige skall byggas på en socialdemokratisk värdegrund. Sossarna är inte i majoritet.

När man då ställer friskolans existensberättigande i termer av människovärde kontra marknadsvärde så låter det som en klasskampsfilm från trettiotalet där socialdemokratin framställs som människornas frälsning.

Sverige är ett mångkulturellt land och vi lever i en tid då man världen över möter olika sociala, politiska och religiösa strömningar i dialog och konfrontation med varandra. Det är verkligheten i Sverige också.

Att då ställa en statlig/kommunal skola som ett ideal luktar misstänkt likt ett försök att skapa en standardmänniska.

Det är snart bara i socialdemokraternas Sverige som likformighet anses bra, överallt annars i världen ges utrymme för meningsmotsättningar som innebär konfrontation och dialog.

Marx beskriver ju samhällsutvecklingen i termer av att ett samhällssystem möter ett annat och i den konfrontationen bildas en syntes (ett nytt sätt att se på och verkställa socialt samliv)

Varför är socialdemokratin så rädd för mångfald. Enligt evolutionsteorin så är det ju den bäst anpassade som överlever.

LARS FRIDBORG

Mer läsning

Annons