Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att säkra bilden

Annons

Alla som tittar på tv med hjälp av en vanlig tv-antenn, uppskattningsvis vart fjärde hushåll i Dalarna, måste komplettera eller byta ut sin tv-utrustning inför övergången till digital-tv.

Många har löst problemet, men majoriteten avvaktar.

- Oerhört många i Falun har, exempelvis, fortfarande antennerna riktade mot Jungfruberget och har med andra ord inte gjort något alls, konstaterar Jörgen Holmström som säljer och installerar olika digital-tv-lösningar i Falun.

Han tror att de flesta som vill ha många kanaler redan har skaffat det. De som avvaktar är inte lika intresserade eller rent av motståndare till att tvingas in i den nya digitala tv-världen.

-De som inte är positiva till idén väntar nog in i det sista, säger Holmström som också tror att många har is i magen i väntan på bättre erbjudanden och lägre priser.

- Det kan säkert bli någon hundralapp billigare, men då riskerar man i stället att inte få hjälp i tid, säger han.

Övergången till digital-tv inleddes på Gotland i september förra året, fortsätter i bland annat Dalarna i år, och i november 2007 ska hela landet vara digitaliserat. Samtidigt pågår en produktutveckling, redan finns exempelvis flera tv-modeller med inbyggda boxar.

- De lösa boxarna gäller helt klart bara under en övergångsperiod, siar Holmström.

Även antennerna utvecklas och spänner över ett allt bredare frekvensfält, vilket är nödvändigt för att få bra digital-tv-mottagning.

- Men det som kostar är egentligen abonnemanget. Oavsett operatör rör det sig om minst 200 kronor i månaden inklusive alla avgifter, säger Holmström som tror på en produktutveckling även där.

Så småningom blir det säkert möjligt att exempelvis komponera sina egna kanalpaket.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons