Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att säga sanningen om vargen!

Annons

Kan vi leva tillsammans med vargen? Våra förfäder kunde det inte och såg till att den försvann! Min övertygelse som grundar sig på att jag är uppvuxen med jakt, jagar själv, är landsbygdsbo och har läst mycket som handlar om vargen i gångna tider är att vi aldrig kommer att kunna hantera eller reglera vargen.

Björn och lo kan vi ha om vi får lite mindre byråkratiska regler vad gäller skyddsjakt och reglerad jakt. Björnen går dessutom och lägger sig på vintern, den årstid som far mest illa med övrigt vilt. Vargen jagar året runt utan undantag. Vem skulle i dag acceptera att ha lösa hundar springandes i våra byar? Skulle hundar bete sig som vargar skulle de klassas som farliga och krav skulle ställas på att de skulle tas bort.

Nu har våra folkvalda i riksdagen, varav de flesta är stadsbor, beslutat att vi ska ha 200 vargar i Sverige. Om vi lägger dessa 200 vargar i en vågskål, vad finns då i den andra skålen?

Sveriges landareal är 41,1 miljoner hektar, av den är 22,7 miljoner hektar skogsmark.

Låt oss bestämma ett medelpris på jaktarrende till 15kronor hektaren, så ger det 340 miljoner kronor! 286 341 jägare

betalar statligt jaktkort (viltvårdsavgift) med 200 kronor vilket ger 57,3 miljoner kronor. Jaktåret 2000/2001 fälldes

108 688 älgar i Sverige. Köttvärdet kan uppskattas till, (150 kg/älg x 40 kronor),

åtminstone 652 miljoner kronor. Övrig jakt borde ge 25 procent ytterligare -

vilket betyder att köttvärdet på jakten i Sverige borde vara 8l5 miljoner kronor! Dessutom behöver jägare kläder och utrustning.

Företrädare för branschen säger att det sammanlagda värdet inte understiger 1,7 miljarder. Några uppgifter som vi lägger i den andra vågskålen, tillsammans med all den rekreation, tradition och viltvård som jakten ger.

I den första vågskålen har vi 200 vargar. Var vi hittar jämvikten vet ingen, men för jakten kan obalansen bli ödesdiger.

1984 var jag på ett studiebesök på

Öster-malma, Svenska Jägarförbundets kursgård norr om Södertälje. Vi var en hel busslast från Falu Jaktvårdskrets som guidades av en jaktvårdare från Dalarnas jaktvårdsförbund.

Han berättade att det hade införts vargar ifrån Polen. Dalarnas jaktvårdsförbund vet vem som ligger bakom både införseln och finanseringen. Uppgifter finns även om att vargarna

suttit i karantän.

Vid tiden för vargarnas införsel fanns det ingen anledning att ifrågasätta saken. Då fanns inte heller någon debatt i frågan.

Rapporterna om polska vargar stärks av historierna om den så kallade Skånevargen och vargen som blev påkörd på Essingeleden, det var troligen vargar ur den illegalt införda gruppen som sökte sig hem. Allt passar helt enkelt ihop.

Konsekvenserna börjar vi se i dag, debatten går het och det börjar bildas två läger, ett för och ett emot. Det är märkligt att ingen journalist vågat gräva djupare i de svenska vargarnas historia och jag har svårt att förstå att mitt eget förbund valt att lägga locket på efter 1984.

Det är dags att få fram sanningen om vargarna. Det är snedvridet att kvällstidningarna gör stora rubriker om tjuvjakt varje gång en varg i beståndet saknas. Motsättningarna mellan jägarna ökar. Skattebetalarna bör få veta hur mycket pengar som spenderas på diverse varg- och björnprojekt. Vad kostar alla personer som spårar och pejlar vilt? Vem ska ersätta landsbygdens folk som drabbas? Kanske storskogsbolagen och de icke jagande skogsägarna blir glada - klövviltet och betesskadorna kommer att minska.

CARL-ERIK NYSTRÖM

Mer läsning

Annons