Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att säga adjö till landstingen

Annons

Kanske kan kriserna tvinga fram de förändringar som krävs för att vi ska få en vård tillgänglig för alla. Personligen har jag drivit frågan om landstingets avskaffande i många år och under min tid som landstingspolitiker, i såväl Kalmar län som Dalarna, har jag blivit mer övertygad om att landstingen är en utdöende del av vårt samhälle.

Widar Andersson (s) skrev i en kolumn att "Hälso- och sjukvården är i dag en avancerad processindustri som levererar tjänster för tiotals miljarder kronor varje år. Inom vilket annat område än sjukvården skulle någon kunna tänka sig att överlåta styrningen av en sådan avancerad verksamhet till fullständiga amatörer och lekmän som politikerna är?"

Lekmannastyrets tillkortakommande blir än tydligare i dag när de ekonomiska resurserna inte räcker till. Den politiska styrningen har lyckats fjärma nästan alla från sitt egentliga uppdrag - att ta hand om patienter. Även politiken ägnar sig åt fel uppgifter. Finansiering, patientsäkerhet och vårdkvalitet står inte högst på dagordningen. Sammanträdena ägnas åt detaljer, sjukvårdens organisation och igångsättande av tidsödande och ofta meningslösa projekt. Det socialistiska maktinnehavet - som de verkar tro är en del av naturlagen - har gjort att de duckar för de frågor som medborgarna har kring vården. Socialdemokrater och vänsterpartister ägnar sig hellre åt bisaker som bidragsgivning och dylikt för att slippa undan de svåra diskussionerna om krisen inom vården.

Om politiken ägnade kraft åt de utmaningar som finansiering av vården står inför och garanterade tillgänglighet, kunde vårdpersonalen och vårdbolagen ägna sig åt det som de är utbildade för, att ge människor vård.

Vårdköerna blir allt längre och vårdpersonalen flyr för de orkar inte med arbetssituationen. Samhällsforskare har under flera år tecknat bilden av krisen som väntar när de stora pensionsavgångarna kommer och inte lika många står i tur att ta över.

Vi som är politiker i dag måste därför fundera över hur vi långsiktigt ska kunna finansiera framtidens hälso- och sjukvård, samtidigt som det kommer att behövas flera händer i vården. Hur vården kommer medborgarna till del spelar för min del ingen roll, utan det viktiga är att man vet att när man behöver vård ska man snabbt och enkelt komma fram till en vårdgivare. Om den sedan är offentlig eller privat är för mig helt ointressant.

Personligen anser jag att det är hög tid att skrota landstingen och säga adjö till denna form att styra hälso- och sjukvården. Vi måste skapa ett samhälle där varje vårdgivare får betalt för den sjukvårdande behandling som man genomför och det kan vi göra om vi ser över finansieringssystemen och öppnar upp för ett system där pengarna följer patienten och dennes val av vårdgivare.

JAN WIKLUND

Mer läsning

Annons