Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dags att rusta upp Dalabanan"

Annons

En framgång för oppositionen. Så beskriver vänsterpartisten Leif Lindström sitt och de borgerligas förslag om att verka för en tidigareläggning av upprustning av Dalabanan.

I går sa en enig kommunstyrelse ja även till att kanske låna ut pengar till projektet.

När nu kommunen lånar ut 35 miljoner för att bygga bort Sala-proppen, anser järnvägsanställde vänsterpartisten Leif Lindström att samma sak kan ske för Dala-banan som går mellan Uppsala och Mora.

- Problemen är av akut natur. I september var det bara ett av alla X2000-tåg till Stockholm som kom fram i tid, säger han.

Banverket har budgeterat 245 miljoner kronor till en upprustning som planeras att påbörjas någon gång mellan 2010 och 2015. Lindström och hans oppositionskamrater anser att det är alldeles för sent och att mer pengar behövs.

- Tågtrafiken är väldigt viktig både för företagande och turism, säger Lena Reyier-Ingman (c).

- Och oerhört viktig för arbetspendlingen, fortsätter Ulla Olsson (m).

Att kommunen eventuellt ska låna ut pengar tycker politikerna egentligen är fel, men anser ändå att det kan vara nödvändigt.

- Men i så fall är det viktigt att hela regionen är med. Vi ska inte behöva ta hela delen av förskotteringen, säger Bruno Blomquist (fp).

I går sa en enig kommunstyrelsen ja till att via Dalabanans Intressenter, där Peter Hultqvist (s) är ordförande, försöka påverka Banverket att komma igång med upprustningen. Hultqvist själv tycker att det är bra att processen inleds nu, men anser inte att alla kort ska spelas ut för tidigt.

- Vi ska uppvakta Banverket, Ulrica Messing, komma överens med kommunerna längs banan och diskutera turordning, vilka finansieringsformer som finns och så vidare, säger han.

- Det gäller att agera strategiskt.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons