Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att räkna alla fåglar!

Annons

Han växte upp i Smålands djupaste skogar. Pappan jobbade på kraftverket.

- Det var liksom inte så mycket att välja på.

Staffan Müller hade fåglarna inpå livet. Ett intresse som sedan följt honom. Han var mannen som initierade och genomförde restaureringen av Limsjön, och han sitter som ordförande i 30- årsjubilerande Leksands fågelklubb.

Han ser fram emot tre dagars-kampanjen Vinterfåglar inpå knuten med start i morgon. Syftet med vinterfågelräkningen är att kartlägga de övervintrande fåglarnas utbredning i landet samt att öka allmänhetens intresse för fågelskydd genom utfodring av kvarvarande fåglar under den bistra årstiden.

Vackra fåglar vid fågelbordet är för många ett av de gladaste inslagen vintertid.

- Det finns massor av varianter av fågelbord, säger Staffan. Alla sätt är bra så länge fröna håller sig på plats och fåglarna inte har möjlighet att trampa runt i maten.

Han är den sanna fågelentusiasten som tycker att steglitsen är nummer ett vid fågelbordet.

- Definitivt. Den kom hit för bara ett par år sedan. På 1800-talet var steglitsen en populär burfågel för att den var så vacker.

Gråspetten då?

- Den har sitt epicentrum i Dalarna. En grön hackspett, men det är alltså ingen gröngöling som många tror.

Staffan beskriver tofsmesen som en läcker uppkäftig typ och domherren med sin grafiska full-ändning.

Fåglarna behöver hjälp på traven vintertid. Han nämner viktiga stödutfodringsprojekt som exempelvis Bogdan Perssons kungsörnsprojekt. En insats av det större slaget.

Staffan Müller trivs i fåglars sällskap. Tänk bara att få sitta vid utfodringsplatsen vid Hundhagens naturreservat i Insjön och studera fåglar på ett par decimeters avstånd.

- I Hundhagen är det lika artrikt som i Amazonas.

Där studerar Staffan svartmes och hackspett på nära håll, och rätt som det är visslar han till för att locka på gråspetten.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons